AA
Eerste langetermijnonderzoek naar schadelijkheid ggo's (parlementaire vraag P-8334/2012)

De studie "Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize" van G-E Séralini e.a. doet nogal wat stof opwaaien. Het is de eerste studie op lange termijn (twee jaar) die aantoont dat ratten die ggo-maïs NK603 kregen toegediend significant extra gevoelig blijken te zijn voor de ontwikkeling van tumoren en er gezondheidseffecten optreden op het gebied van hormonen en voortplantingsorganen.
1. Kan de Commissie bevestigen dat zij aan het EFSA de opdracht heeft gegeven deze studie nader te onderzoeken? Binnen welke termijn verwacht de Commissie hierop een antwoord?
2. Voor het eerst is een studie op langere termijn uitgevoerd en zijn duidelijk negatieve effecten te noteren. Alle andere studies lopen over maximaal 3 maanden, misschien wel te kort om enige schadelijkheid vast te stellen. Is de Commissie het hiermee eens? Is de Commissie van plan de termijnen voor dit soort onderzoeken aan te passen?
3. Is de Commissie van plan om de andere 15 glyfosaat tolerante maïssoorten die zijn toegestaan voor invoer in Europa te herevalueren?

ANTWOORD VAN COMMISSARIS SEFCOVIC (op 19 oktober 2012)

De Commissie heeft zorgvuldig aandacht aan de publicatie van professor Séralini et al. geschonken en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verzocht het document samen met de voedselveiligheidsagentschappen van de lidstaten dringend te analyseren. Op 4 oktober heeft de EFSA een eerste wetenschappelijke beoordeling gepubliceerd, waarin erop wordt gewezen dat de studie gebreken vertoont met betrekking tot opzet, rapportage en analyse van gegevens. De EFSA heeft de auteurs om belangrijke aanvullende gegevens verzocht met het oog op een optimaal inzicht in de studie. Een tweede en grondige analyse zal de komende weken worden gepubliceerd op basis van deze aanvullende gegevens en de resultaten van de beoordelingen door de lidstaten. De Commissie zal het definitieve standpunt van de EFSA over de publicatie van professor Séraline et al. zorgvuldig bestuderen en eventueel de nodige follow-upmaatregelen nemen om de bescherming van het milieu en de gezondheid van mens en dier te waarborgen.

Er zijn al een aantal studies uitgevoerd naar de langetermijneffecten van ggo's (zie de in april 2012 in het "Food and Chemical Toxicology Journal" gepubliceerde paper ). In deze paper worden 12 langetermijnstudies (van 182 dagen tot 2 jaar) en 12 multigenerationele studies (van 2 tot 5 generaties) beoordeeld.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?