AA
Zeven door de EU-gefinancierde films genomineerd voor een Oscar

Zeven films die gefinancierd werden in het kader van het EU-Media-programma voor filmsteun dingen in dertien categorieën mee naar de "Academy Awards" die op zondag 22 februari worden uitgereikt. Eén van deze in het kader van MEDIA gefinancierde films, “Slumdog Millionaire”, is genomineerd voor de zeer prestigieuze Oscars voor de beste film en de beste regisseur. Het Media-programma wordt verder vertegenwoordigd door drie van de genomineerden voor de Oscar voor de beste buitenlandse film, waaronder "Entre les Murs" (Frankrijk), de winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes 2008 (IP/08/800). Vorig jaar ontvingen twee films die gefinancierd waren door Media, het Europese programma voor filmsteun, een Oscar. De afgelopen drie jaar werden door Media gefinancierde films onderscheiden met in totaal 8 Oscars.


"De verscheidenheid en rijkdom van de Europese film komt goed tot uiting in de Oscarnominaties van dit jaar," verklaarde Viviane Reding, EU-commissaris voor Media. "Ik beschouw dat als een mooi resultaat van de inspanningen van de Europese Unie om de Europese film meer concurrerend te maken door steun te verlenen aan de ontwikkeling van films die in Europa gemaakt of gecoproduceerd worden, de distributie ervan in het buitenland en het gebruik van digitale nieuwe technologieën."

Zeven door het Media-programma gesteunde films zijn genomineerd voor Oscars die tijdens de komende Academy Award ceremonie worden uitgereikt: Der Baader Meinhof Komplex (Duitsland, Uli Edel), Entre les murs (Frankrijk, Laurent Cantet), Waltz with Bashir (Israël/Frankrijk/Duitsland, Ari Folman), Happy Go Lucky (VK/Mike Leigh), The Duchess (VK/Frankrijk/Italië, Saul Dibb), Slumdog Millionaire (VK/VS, Danny Boyle) en de reeds onderscheiden documentaire, Man on Wire (VK/VS, James Marsh) (zie de bijlage voor synopses).

In het kader van het EU-Media-programma werd belangrijke financiële steun verleend aan deze films, die hoog op de lijst van genomineerde films voor de Oscars prijken. De totale bijdrage van het EU-Media-programma voor deze films alleen al bedroeg 3.028.000 euro en er zal waarschijnlijk meer geld beschikbaar worden gesteld voor de distributie van de films in de bioscopen.

Vorig jaar ontving de door Media gefinancierde Oostenrijks-Duitse coproductie Die Fälscher de Oscar voor de beste buitenlandse film (‘best foreign language film’) (IP/08/298). In 2007 sleepte de Duitse, door Media gefinancierde film Das Leben der Anderen, de Oscar voor de beste buitenlandse film in de wacht. In 2006 won de door MEDIA gefinancierde Franse film La Marche de l'empereur de Oscar voor beste documentaire.

Het EU-Media-programma speelt een cruciale rol bij de ondersteuning van de Europese audiovisuele sector door de ontwikkeling en distributie van duizenden films en door middel van opleidingsactiviteiten, festivals en promotieprojecten in heel Europa. Elk jaar ontvangen negen op de tien speelfilms in Europa die buiten het eigen land worden gedistribueerd, steun van Media.

Achtergrond

Het Media-programma 2007 trekt 755 miljoen euro uit voor de Europese filmindustrie voor de periode 2007-2013 (IP/07/169). In januari dit jaar heeft de Commissie ook het Media Mundus-programma voorgesteld (IP/09/26) waarmee in de periode 2011—2013 nog eens 15 miljoen euro ter beschikking zal worden gesteld voor de financiering van projecten die zijn ingediend door professionals uit de audiovisuele sector in Europese en derde landen. Een duidelijke prioriteit van zowel het Media- als het Media Mundus-programma is de distributie en promotie van Europese films buiten het land van oorsprong, in Europa (bijna 65% van de totale Media-begroting) en wereldwijd.

De algemene doelstellingen van het Media-programma zijn het concurrentievermogen van de Europese audiovisuele sector versterken door de toegang tot financiering te vergemakkelijken en het gebruik van digitale technologieën te bevorderen, om de Europese culturele identiteit en het Europese erfgoed tot uitdrukking te brengen en in acht te nemen en de verspreiding van Europese audiovisuele werken binnen en buiten Europa uit te breiden. In 2008 werd in het kader van het Media-programma in totaal 107 miljoen euro steun verleend aan meer dan 1.800 projecten.

http://ec.europa.eu/media

http://www.oscar.com/

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?