AA
Zelfgeorganiseerd Europees Burgerinitiatief "Stop TTIP" verzamelt 3 miljoen handtekeningen!

Het zelfgeorganiseerde Europees Burgerinitatief "Stop TTIP" overhandigde vandaag 3,2 miljoen handtekeningen aan de Europese Commissie. Zelfgeorganiseerd, want de Europese Commissie besliste bij de formele aanvraag tot het opzetten van een Europees burgerinitiatief om die te verwerpen. "Stop TTIP" is momenteel dit besluit van de Commissie voor het Europees Hof van Justitie aan het aanvechten. Het afgelopen jaar zaten ze dan ook niet stil en gingen vanaf 7 oktober 2014 toch van start met het verzamelen van handtekeningen tegen het EU-VS vrijhandelsakkoord (TTIP) en het Algemeen Economisch handelsakkoord met Canada (CETA).

Om een Europees burgerinitiatief succesvol voor de Europese Commissie te brengen zijn 1 miljoen handtekeningen nodig van een minimum aantal burgers uit zeven verschillende lidstaten. De TTIP-petitie haalde drie keer meer handtekeningen op dan noodzakelijk en zat boven het minimum aantal stemmen dat normaal gezien nodig is en dat in 23 lidstaten.

"Meer dan 500 organisaties namen deel aan dit Europese "Stop TTIP" Burgerinitiatief", voegt Susan George van de Stop TTIP burgerbeweging eraan toe. "Dit is een ongelooflijk resultaat dat aantoont hoe sterk de oppositie tegen TTIP en CETA staat en hoezeer ze gegroeid is over heel Europa. Indien de Europese instellingen nog enig belang hechten aan democratie, moeten ze een hoorzitting organiseren in het Parlement en moet de Commissie actie ondernemen om beide verdragen te stoppen."

Bart Staes, Europees parlementslid Groen: "Dit is een belangrijke mijlpaal in het gevecht tegen de twee handelsakkoorden, nu groeiend scepticisme zich ook meester maakt onder overheidsambtenaren. Vorige week nog dreigde Frankrijk zich uit de onderhandelingen terug te trekken, waarbij beginnend handelsminister Matthias Fekl zei dat "het totale gebrek aan transparantie" in de TTIP onderhandelingen een "democratisch probleem" vormt. Hij uitte ook bezorgdheid over het feit dat het akkoord de VS meer voordelen zou opleveren dan de EU: "Europa heeft al veel compromissen aangeboden, op alle vlakken, maar kreeg daarvoor geen serieuze toegevingen van de Amerikanen voor in de plaats".

Staes: "Deze "Stop TTIP"-campagne slaagde er in de publieke opinie te mobiliseren en waarschuwen voor wat er op het spel staat. De bedrijfsgerichte TTIP-agenda ondermijnt onze mogelijkheden als besluitvormers om de problemen en uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken. Uitdagingen zoals het uitbouwen van duurzame voedselsystemen, klimaatsverandering aanpakken, versterken van onze democratie, transparantie en de rechtstaat. TTIP is deel van het probleem, niet de oplossing. 3 miljoen mensen erkennen dit. De vraag is of de Europese Commissie en de VS hen gehoord hebben en dit ook zullen doen?"

Aansluitend: Dit weekend is er een massa demonstratie tegen TTIP in Berlijn die de aftrap geeft van een week lang acties in Europa. Meer info: http://ttip2015.eu/events.html

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?