Persberichten

AA
Groenen krijgen steun voor wereldwijde aanpak illegale visvangst

De Europese Unie moet zich meer inspannen om de wereldwijde illegale visvangst in te dammen. Dat bepleit het Europees Parlement vandaag in een rapport op initiatief van de Groenen. Illegale vispraktijken bedreigen wereldwijd kwetsbare visbestanden: rond de vijftien tot dertig procent van de vis wordt illegaal gevangen.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) stelt dat de maatregelen noodzakelijk zijn om het uitsterven van vissoorten te voorkomen: "De situatie is zorgwekkend. Kijk bijvoorbeeld naar de Atlantische blauwvintonijn die op de rand van uitsterven staat. Via de internationale handel in blauwvintonijn wordt twee keer zoveel verkocht dan volgens de officiële vangstquota zou kunnen. Dat betekent dat er flink illegaal bij gevangen wordt."

De huidige regelgeving in Europa zet vooral in op certificatie en etikettering. Maar dit is niet voldoende om de traceerbaarheid van vissen te vergroten. Staes: "Gezien de sterke mobiliteit van visvloten en visbestanden moet de EU de strijd tegen illegale visvangst proactief op het internationale toneel aanzwengelen met concrete voorstellen. De EU moet zeker samen met de grote visserijlanden VS en Japan aan deze kar trekken."

De Europese Groenen pleiten daarom voor de invoering van een elektronisch documentatiesysteem. Deze oproep werd vandaag door het Parlement gesteund. Staes: "De huidige maatregelen zijn heel gevoelig voor falsificatie en corruptie. Operatoren kunnen nu eenvoudig hun vlag verwisselen om zich aan hun verantwoordelijkheden te ontrekken. De registratie rondom de visvangst moet verbeterd zodat je kan controleren dat de vis op je bord op legale wijze uit de oceaan is gekomen. Gezien het feit dat de EU 60 % van het zeevruchten en vis importeert, is meer internationale samenwerking ook een morele plicht van Europa."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?