Persberichten

AA
Groen voorstel vermindering CO2-uitstoot gesteund door Europarlement

De milieucommissie van het Europees Parlement keurde vandaag een voorstel goed om de Europese CO2-uitstoot tegen 2020 met dertig procent terug te dringen ten opzichte van 1990. Het verhogen van het klimaatdoel naar dertig procent is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan en de economie en werkgelegenheid te stimuleren. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) is verheugd dat het voorstel van zijn Nederlandse collega Bas Eickhout (GroenLinks) is goedgekeurd: "Het is cruciaal dat het Parlement druk blijft uitoefenen op de Europese regeringen, waarvan een groot aantal de evidente boodschap maar niet lijkt te willen begrijpen."

De Europese Groenen zijn zeer tevreden dat het rapport-Eickhout op de steun van een meerderheid van de leden van de milieucommissie kan rekenen: "Het verhogen van de Europese klimaatambities is noodzakelijk om de klimaatverandering tegen te gaan. Maar het is ook een belangrijke impuls voor de economie, het stimuleert duurzame innovatie en creëert werkgelegenheid."

De huidige doelstelling, twintig procent minder CO2-uitstoot in 2020 in vergelijking met 1990, is achterhaald. Vorig jaar was de CO2-uitstoot in Europa al met zeventien procent verminderd. Dat komt voornamelijk door de economische crisis en niet door structurele energiebesparing of innovatie. Staes: "Studies wijzen uit dat met een hogere klimaatambitie miljoenen extra banen in de EU gecreëerd worden. Daarnaast neemt de afhankelijkheid van instabiele olieregio's af, gaat onze gezondheid erop vooruit en vloeien er miljarden euro extra naar de nationale schatkisten als gevolg van de hogere CO2-prijs."

Het groene voorstel om de Europese klimaatambitie te verhogen wordt dan ook gesteund door zes Europese energiebedrijven waaronder energiebedrijf Eneco en vele Europees opererende bedrijven zoals Philips.

Staes: "Ik hoop dat de Europese regeringsleiders deze oproep van Europese politici, bedrijven, dokters, milieuorganisaties en energiebedrijven overnemen. Het wordt hoogtijd dat Europese regeringsleiders ook tot dit besef komen en de Europese klimaatambitie bijstelt."

Het rapport van Eickhout zal op 23 juni voor het hele Europese Parlement in stemming worden gebracht. Op 24 juni zullen de Europese regeringsleiders de klimaatambities van Europa bespreken. Tot nu toe wil slechts een handvol landen, waaronder Engeland, Spanje en Denemarken, dat de EU haar klimaatdoel bijstelt naar 30 procent minder CO2-uitstoot.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?