Persberichten

AA
Gemiste kans voor hervorming Europees landbouwbeleid

Verduurzaming wordt voor het eerst verankerd in het Europees Landbouwbeleid, maar er zijn veel te weinig concrete maatregelen aan verbonden. De grootschalige, industriële en intensieve landbouw blijft de bulk van het geld opstrijken, terwijl de kleinschaligere boerenbedrijven met oog voor dierenwelzijn en ecologie juist de grootste steun zouden moeten krijgen. "Dit rampzalige Europese beleid gaat ten koste van de agro-biodiversiteit, van de volksgezondheid en van de leefbaarheid van het platteland," concludeert Groen-Europarlementslid Bart Staes na de finale onderhandelingen over de hervormingen van het Europees Landbouwbeleid.

De oorspronkelijke hervormingsvoorstellen van landbouwcommissaris Ciolos zijn uitgekleed, verminkt en verwaterd, meent Staes: "In de onderhandelingen hebben we vergroening als een van de doelstellingen van het landbouwbeleid overeind kunnen houden. Maar de uitwerking is wel heel vrijblijvend. Lidstaten kunnen makkelijk kiezen voor maatregelen die de minste verandering opleveren. Daarmee is dit ook een trieste dag voor Europa, want de lidstaten hebben hier gekozen voor een politiek van ieder voor zich. Het landbouwbeleid blijft grootschaligheid en maximale productiviteit ten koste van alles belonen, ten koste van kleinschalige, duurzame boerenlandbouw, dierenwelzijn en natuur."

Staes: "Het verbeteren van de kwaliteit van landbouwgronden door minder dure pesticiden en kunstmest te gebruiken, het verminderen van de massale GGO-soja vanuit Latijns-Amerika voor onze te grote veestapel, het zal met dit akkoord niet gebeuren. Multinationals als Cargill en Monsanto wrijven zich in de handen voor weer jaren vette winsten."

De 55 miljard euro per jaar aan landbouwsubsidies wordt nog steeds oneerlijk verdeeld. Tachtig procent van de landbouwsubsidies gaat naar twintig procent van de grote landbouw- of agroalimentaire bedrijven (35.000 bedrijven op een totaal van 13 miljoen). Staes: "De externe kosten van dit landbouwbeleid worden ook naar de maatschappij doorgeschoven, denk aan de kosten voor de volksgezondheid door resistente bacteriën als gevolg van massaal preventief antibiotica gebruik in de veeteelt en denk aan de schade voor bijen en andere insecten als gevolg van excessief en preventief gebruik van pesticiden."

Staes: "Met dit landbouwbeleid krijgen de grote landbouwbedrijven de lage prijs voor hun producten gecompenseerd met landbouwsubsidies. De natuur- en milieuschade door de intensieve landbouw komt vervolgens ook weer voor de rekening van de belastingbetaler. Ik hoop dat het EP alsnog wakker wordt, of wakker wordt geschud en dit akkoord niet zal goedkeuren in het najaar."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?