Persberichten

AA
Europese top zet EU energiebeleid ‘on hold’

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) erkent dat het slechter kon, maar ziet toch grote tekortkomingen in de uitkomst van de Europese top die vandaag in Brussel plaatsvond.

Staes: “Ondanks de grootse aankondiging en grandioze verwachtingen, is dit de top van de stilstand. Op het moment dat de EU echt stappen vooruit moet zetten, trappelt men ter plaatse. Toch kon de uitkomst slechter: de Europese groenen zijn blij dat de aanvallen op het ondersteuningsbeleid van hernieuwbare energiebronnen volledig zijn afgeslaan. Maar op het cruciale thema van energiebesparingen en -efficiëntie, blijft het dubbelzinnigheid troef.”

Staes: “Een doelstelling voor energie-efficiëntie is nochtans essentieel wil de EU kunnen voldoen aan de doelstellingen omtrent klimaatbeleid en energiezekerheid. Het hoeft niet te verbazen dat de EU totaal niet op het goede spoor zit om de doelstellingen van 20% energiebesparingen tegen 2020 te halen. Deze doelstellingen verplichtend maken, inclusief sancties, is de enige garantie om die wel te halen. We betreuren het dan ook ten zeerste dat de Europese politieke leiders dit niet willen inzien en deze belangrijke gelegenheid hebben laten passeren.”

Staes: “Het geleidelijk overschakelen naar een economie die geheel op duurzame energiebronnen draait, is essentieel als Europa de cruciale vraagstukken rond klimaatverandering en energiezekerheid wil aanpakken. Daarom verwelkomen we het feit dat de leiders grote steun uitspreken voor de nationale ondersteuningsmaatregelen voor de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie. Het omgekeerde zou al te gek zijn geweest, want het is een beleid dat tot nu toe net heel succesvol is gebleken. Hoe dan ook moet de EU als geheel zo snel mogelijk de energie-infrastructuur moderniseren op een manier die beantwoordt aan de opwekking via duurzame energiebronnen. Daar zullen innovatieve financieringsmechanismen voor nodig zijn. De Europese leiders faalden helaas volledig in het behandelen van deze netelige, maar even cruciale kwestie.”

Staes: “Gelukkig zijn de pogingen door nucleaire bedrijven - en hun steunpilaren in de Franse en Tsjechische overheid - om de nucleaire optie te promoten op niets uitgelopen. Nucleaire energie is als energiebron een uitzonderlijk kostbare en tijdrovende afleiding van waar het om moet gaan. De kostprijs van de bouw van nieuwe centrales loopt steevast financieel en planmatig uit de hand, en draagt op middellange termijn dus niets bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?