Persberichten

AA
Europese energiestrategie mist visie én coherentie

Volgens de vandaag gepubliceerde Europese energiestrategie is er de komende tien jaar 1 biljoen euro nodig voor investeringen in de energie-infrastructuur in de EU. Terecht stelt de Europese Commissie hiermee dat energie een topprioriteit moet worden, aldus Europarlementslid Bart Staes (Groen!). Hoe het energielandschap vormgegeven moet worden blijft in de strategie echter onvoldoende uitgewerkt, terwijl Europa juist nu de omschakeling moet maken naar een duurzame energievoorziening.

Staes: "We staan op een cruciaal kruispunt. De beslissingen die wij vanaf vandaag en de komende jaren op energiegebied nemen, zullen ons energielandschap op de lange termijn meer inkleuren. Volgens deze Europese strategie moet minimaal tweederde van alle nieuwe energiecentrales in Europa geen of weinig CO2 uitstoten."

Landen worden dus gedwongen om goed na te denken over de keuzes die ze maken. Staes: "Elke kolencentrale die nu gebouwd wordt, staat er voor de komende 30 jaar en waarschijnlijk langer. Dit is duidelijk een oproep aan de Europese landen om niet voor verouderde manieren van energieopwekking te kiezen."

De energiestrategie 2020 geeft aan dat het tijd is om het energiebeleid Europees te maken, maar Staes is teleurgesteld dat de strategie vervolgens een concrete visie mist en een duidelijke pro-nucleair standpunt verraadt. "Nucleaire energie is duur, wordt steeds duurder ondanks het feit dat het al 50 jaar bestaat en is nog steeds onveilig en bovendien is de brandstof uranium eindig. Punt."

Staes: "Momenteel zijn China en de VS de beste investeringslocaties voor groene energie, terwijl Europa als de grootste importeur van energie ter wereld achteraan blijft bungelen. Ik vind het jammer dat er in de 2020-strategie niet duidelijker invulling wordt gegeven aan het duurzame Europese energielandschap. Er is geen tijd te verliezen, de switch naar duurzame energie en energie-efficiëntie moet nu ingezet worden. Enkele studies wezen uit dat we in het jaar 2050 al onze stroom met behulp van duurzame bronnen, zoals de zon, water en de wind, kunnen produceren, mits we onze prioriteiten nu en de komende jaren juist zetten."

Staes: "Het is absurd dat de Europese Commissie haar eigen recente analyse negeert (1). Daaruit bleek dat alle energetische investeringen in de EU de komende tien jaar voor 65 % uit hernieuwbare energie moeten bestaan. Maar in de vandaag gelanceerde 2020-strategie wordt dit weer genegeerd waaruit blijkt dat deze ook voor de Europese economie belangrijke exportmarkt geen steun van de EU zal mogen verwachten. Begrijpe wie kan!"

In december komen de Europese energieministers bijeen, en op 4 februari 2011 de Europese regeringsleiders, om over deze energiestrategie te praten. "Ik roep de ministers en regeringsleiders op om knopen door te hakken met de keuze voor energiebesparing en groene energie. Op dit moment zijn energie gerelateerde emissies nog verantwoordelijk voor bijna 80% van de totale Europese klimaatuitstoot, dat moet duidelijk anders," aldus Staes.

(1) PRIMES reference scenario, by European Commission, October 2010.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?