Persberichten

AA
Europees Parlement dringt aan op ambitieuzer klimaatdoel

Europa moet tijdens de VN-klimaatonderhandelingen die volgende week in Cancun beginnen een ambitieuzer klimaatdoel nastreven. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) verwelkomt de resolutie, waarin indirect ook EU-raadsvoorzitter Joke Schauvliege nogmaals wordt opgeroepen om meer ambitie te tonen. "De recente wetenschappelijke bevindingen over de uitstoot van broeikasgassen wijzen ons, politici, nogmaals op het feit dat het twee voor twaalf is."

Het huidige klimaatverdrag, het Kyoto-protocol, verstrijkt in het jaar 2012. Staes: "Er moet snel een opvolger worden gevonden voor het Kyoto-protocol, want de tijd dringt." Staes heeft reële verwachtingen voor Cancun: "De klimaatconferentie in Mexico is een belangrijke opstap naar een klimaatakkoord volgend jaar. De fundamenten van een klimaatakkoord kunnen in Cancun gelegd worden. Ik verwacht daarom substantiële vorderingen op deelgebieden zoals ontbossing en het delen van kennis en technologie."

Staes is blij dat de aangenomen resolutie Europa oproept om haar beloftes na te komen. "Het is cruciaal dat Europa haar eigen afspraken nakomt en laat zien dat het een betrouwbare partner is voor ontwikkelingslanden (1). Over de brug komen met toegezegde "klimaatfondsen" kan de onderhandelingen weer openbreken." De Europese Unie zal waarschijnlijk 200 miljoen euro tekort schieten op haar beloftes en meer dan de helft van haar beloofde klimaathulp in leningen uitkeren. "Dit gaat rechtstreeks in tegen de afspraken die in Kopenhagen gemaakt zijn. Wij roepen de Europese landen daarom op om met het resterende geld op tafel te komen", aldus Staes.

GroenLinks-collega Bas Eickhout is de opsteller van het vandaag gestemde rapport over het Europese klimaatdoel. Hij is verheugd dat het Europees Parlement achter de verhoging van dit doel staat. Europa heeft momenteel het doel om de klimaatemissies met 20% te verminderen tegen het jaar 2020. De European Energy Agency heeft aangetoond dat de EU vorig jaar al op 17% minder CO2 zat. Eickhout: "De komende tien jaar hoeven we onze klimaatemissies dus met maar 3% te verminderen. Dat kun je geen ambitie noemen. Vandaag dringt het Europees Parlement aan op een verhoging van het klimaatdoel naar 30% minder klimaatemissies. Niet om de klimaatonderhandelingen uit het slop te halen, maar omdat het goed is voor onszelf."

(1) De EU beloofde in Kopenhagen €2.4 miljard aan nieuw geld per jaar tussen 2010-12, voor fondsen die ontwikkelingslanden zouden kunnen gebruiken voor maatregelen ter aanpassing aan klimaatverandering.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?