Het Europees Parlement wil 30 miljard euro beschikbaar stellen voor ontwikkelingslanden in hun strijd tegen klimaatverandering. De EU-leiders weigerden tot nog toe zich vast te leggen op een dergelijk concreet bedrag. "In de aanloop naar Kopenhagen verhoogt het Europees Parlement de druk op de Europese onderhandelaars", aldus Bart Staes, Europarlementslid Groen!.
Het Europees Parlement stuurt met haar pas aangenomen resolutie een duidelijk signaal aan de onderhandelaars die over twee weken namens Europa deelnemen aan de klimaattop in Kopenhagen. In de resolutie staat onder andere dat er dertig miljard euro beschikbaar moet komen om ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun strijd tegen klimaatverandering. Bart Staes is tevreden over deze stap.
Staes: "Met nog twee weken voor het begin van de klimaattop in Kopenhagen, is deze uitkomst cruciaal. De leiders van Europa bleven tot nu toe altijd onduidelijk over hun inzet bij de top op financieel gebied. Het Europees Parlement heeft hen nu opgeroepen om duidelijker te zijn over de bedragen en percentages."
"Als de Europese Unie nu de stap neemt in de onderhandelingen met een helder bedrag voor ontwikkelingslanden, komt de bal weer bij de Verenigde Staten te liggen", aldus Staes. "Er zijn signalen dat de Amerikanen aan het bewegen zijn om een emissiedoel voor CO2 op tafel te leggen. Deze resolutie verhoogt de druk op president Obama om ook met concrete voorstellen te komen, wat de kans op een succes in Kopenhagen een stuk groter maakt. Dit maakt vervolgens de kans groter dat ook landen als China, India en Brazilië mee gaan doen in he mondiale klimaatbeleid."
Op de klimaattop in Kopenhagen in december komen alle wereldleiders bij elkaar om afspraken te maken over de opvolging van het Kyoto-protocol, om klimaatverandering tegen te gaan. De wereldleiders hebben eerder al afgesproken om de temperatuur op aarde niet meer dan twee graden te laten stijgen. Maar om dat doel te halen zal er een heel ambitieus akkoord bereikt moeten worden in Kopenhagen: de rijke landen moeten veertig procent minder CO2 gaan uitstoten en de ontwikkelingslanden moeten worden gesteund om zich duurzaam te kunnen ontwikkelen.
De resolutie werd aangenomen met 516 stemmen voor, 92 tegen en 70 onthoudingen.