Persberichten

AA
Europa moet aan de slag met energiebesparing
Onder leiding van Groen Europarlementslid Claude Turmes werd er afgelopen nacht een akkoord gesloten tussen de Raad van ministers en het Europarlement over de nieuwe richtlijn energie-efficiëntie. Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is tevreden met het resultaat. Energiebesparing is een belangrijk middel om minder C02 uit te stoten, energierekeningen betaalbaar te houden en jobs te creëren: "Serieuze aandacht voor energiebesparing zou ook een gezonde werking voor de Belgische economie kunnen hebben."

Staes: "Vorig jaar sluisde Europa ruim 450 miljard euro naar het buitenland om kolen, olie en gas te importeren. Dat is bijna het BNP van sommige lidstaten op een jaar tijd. En dit geld kan veel beter geïnvesteerd worden in isolatie van onze huizen of het plaatsen van zonneboilers op onze daken."
In Europa kunnen energiebesparende maatregelen leiden tot twee miljoen groene banen, vooral in sectoren die hard door de crisis zijn getroffen zoals de bouw.
Groene collega Claude Turmes leidde de onderhandelingen namens het Europarlement en kon een volledige uitkleding van de richtlijn voorkomen. Landen als Spanje, Portugal en Nederland zagen namelijk niet veel heil in de nieuwe richtlijn.

Onder druk van sommige lidstaten wilde men het originele ambitieniveau van twintig procent energiebesparing, waar regeringsleiders zich eerder aan gecommitteerd hadden, teruggeschroeven. "Gelukkig hebben de Groenen kunnen voorkomen dat de richtlijn energiebesparing een gatenkaas aan uitzonderingen is geworden," aldus Staes. In 2016 wordt de richtlijn herzien en worden alle uitzonderingen mogelijk alsnog verwijderd.
Op initiatief van de Europese groene fractie heeft de Europese Commissie bovendien beloofd om te onderzoeken hoe de prijs van CO2-uitstootrechten zo snel mogelijk verhoogd kan worden. Specifiek gaat de Europese Commissie kijken naar het permanent verwijderen van emissierechten uit het Europees emissiehandelssysteem (EU ETS), iets waar de Groenen al langer om vragen.

Staes: "De prijs voor CO2 is momenteel veel te laag waardoor het principe van de vervuiler betaalt nauwelijks opgaat. Met het besparen van energie zal de CO2-prijs nog meer dalen. Dit moeten we voorkomen door emissierechten uit het emissiehandelssysteem te halen." Nog voor de zomer zal de Commissie haar voorstellen om het emissiehandelssysteem nieuw leven in te blazen presenteren.
De richtlijn energie-efficientie moet nog de steun krijgen van het volledige Europarlement en de Europese regeringslanden voordat deze in werking kan treden.
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?