Persberichten

AA
Europa buigt voor nucleaire lobby

Door vandaag een resolutie over de nucleaire stresstest goed te keuren, liet het Europees parlement zich voor het karretje spannen van de nucleaire industrie. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen: "Net twee jaar na de ramp in Fukushima en net in een tijd dat steeds meer gebreken aan het licht komen over de verouderende nucleaire centrales in Europa, blijven christendemocraten en socialisten struisvogel spelen."

Staes: "In plaats van lessen te trekken uit Tsjernobyl en Fukushima, is er een blijvende blindheid voor de potentiële risico's en de gevolgen van een nucleair incident in Europa. Net zij die de nucleaire industrie zo verdedigen, zouden een maximale veiligheidscultuur moeten nastreven. Dat is niet het geval, zo bleek vandaag opnieuw."

Staes: "De Europese groenen deden een voorstel om onafhankelijker toezicht te creëren op Europees niveau, los van de industrie, en ook alle potentiële risico's mee te nemen bij evaluaties van kerncentrales. Helaas heeft een meerderheid daar geen zin in en willen ze liever alles houden zoals het is. Dit terwijl keer op keer blijkt dat transparantie in de nucleaire sector een onbekend begrip is en nucleaire toezichthouders teveel leunen op de sector die ze moeten controleren. Commissaris Oettinger blijft verantwoordelijk voor én de controle op én de promotie van kernenergie."

Het EP erkent wel dat de Europese stresstest niet alle risico's voor kerncentrales hebben onderzocht en dat de te nemen maatregelen geheel betaald moeten worden door de exploitanten van de centrales. Maar het Parlement weigert tegelijk een oproep te steunen om de meest risicovolle en verouderde centrales in de EU te sluiten. Ook weigerde het EP te erkennen dat de stresstests - vooral een papieren oefening - niet in rekening namen wat de invloed is van de veroudering van materiaal gebruikt bij de bouw van kerncentrales. Dit aspect is nu precies wat mede een rol speelt bij de Belgische kerncentrales.

Volgende week dinsdag maken de Europese groene fractie en Groen parlementslid Kristof Kalvo in het Europees parlement de resultaten bekend van een nieuw rapport over de risico's rond de centrales van Doel en Tihange.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?