Persberichten

AA
EU komt beloften klimaatsteun aan arme landen niet na

De onthulling (1) dat de EU achterloopt bij het voldoen aan de financiële beloften voor klimaatsteun aan ontwikkelinglanden, heeft de opening van de eerste onderhandelingssessie bij de klimaattop in Bonn al overschaduwd. "De Europese landen beloofden op de klimaattop in Kopenhagen 2,4 miljard euro en komen die belofte nu al niet na. België zegde intussen een schamele 50 miljoen euro per jaar toe," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes: "De berichten dat de EU de beschamende cijfers probeert weg te masseren, om onder de toezeggingen van klimaatsteun uit te komen zijn erg verontrustend. De EU heeft een duidelijke toezegging gedaan om 2,4 miljard euro per jaar aan additionele middelen te voorzien als 'fast start' financiering voor klimaatsteun voor ontwikkelingslanden (2010-2012). Dit nu weer intrekken, zal het wantrouwen tussen ontwikkelde en armere landen verder versterken en de VN-klimaatonderhandelingen ondermijnen."

"Volgens de meest recente gegevens zou ongeveer een derde van de jaarlijkse Europese bijdrage bestaan uit leningen, in plaats van directe hulp. In plaats van onze klimaatschuld aan de armste landen in te lossen, zadelen we hen dus op met nieuwe schulden in een tijd van economische tegenwind. De nieuwe onthulling komt bovenop eerdere berichten dat veel EU-lidstaten hun beloften uit Kopenhagen proberen na te komen door hier eenvoudigweg bestaande ontwikkelingsbudgetten voor te gebruiken."

"We roepen het Europees voorzitterschap op om hier duidelijk en transparant over te communiceren en het terugkomen op eerdere beloften formeel uit te sluiten. EU-lidstaten moeten hun plechtige belofte nakomen en 2,4 miljard euro per jaar aan additionele middelen ophoesten. Er wordt op Belgische niveau nog onderhandeld, maar de nu voorziene 50 miljoen euro per jaar is een peulenschil."

(1) Oxfam rapport en Bericht uit New York Times

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?