Persberichten

AA
Eerste aanzet hervorming gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid

Het Europees Parlement erkent vandaag in een stemming over een initiatiefrapport dat landbouw een onmisbare schakel is in het tegengaan van klimaatverandering en behoud van natuur en biodiversiteit. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) vindt het winst dat het doel van het gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid breder wordt geformuleerd dan voedselproductie alleen. Staes vindt het wel een gemiste kans dat er geen concrete maatregelen worden voorgesteld om duurzame voedselproductie te stimuleren.

Staes: "Het Europees Parlement geeft een duidelijk signaal dat boeren een onmisbare rol spelen in natuurbehoud, plattelandsontwikkeling en lokale productie van gezond voedsel. Dat is een eerste voorzichtige stap op weg naar serieuze vergroening van het landbouwbeleid. Ik vind het wel een gemiste kans dat het Europees Parlement de kleinschalige milieuvriendelijke landbouw wel wil stimuleren maar niet met concrete maatregelen komt om boeren daarbij te ondersteunen."

Op voorstel van de Groene Fractie wordt er een rem gezet op grootschalige intensieve landbouw door subsidies niet evenredig mee te laten stijgen met de omvang van het landbouwbedrijf. Staes: "Boven een bepaald aantal hectares moet er aan extra milieucriteria worden voldaan om in aanmerking te komen voor subsidie. De vanzelfsprekendheid van grootschalige landbouw en voedselproductie wordt hiermee voor het eerst doorbroken. Dat is op zich historisch in de lange geschiedenis van het Europees landbouwbeleid."

De Europese Commissie komt in het najaar met concrete voorstellen voor de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Staes hoopt dat de Europese Commissie de mogelijkheid aangrijpt om de mooie voornemens van het Europarlement om te zetten in concrete maatregelen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?