Persberichten

AA
Bart Staes leidt onderzoeksmissie naar kernfusieproject ITER

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) leidt vanaf vandaag 16 mei tot en met woensdag 18 mei 2011 een onderzoekscommissie van het parlement naar het kernfusieproject ITER in het Zuid-Franse Cadarache in Aix-en-Provence. Tijdens het driedaagse bezoek willen de leden van twee parlementaire commissies (budget en budgetcontrole) een oordeel vormen over de zin en onzin van dit internationale energieproject, op basis van directe contacten met betrokkenen en een uitgebreid bezoek aan de site zelf.

De EP-delegatie zal zowat iedereen die iets te zeggen heeft over dit ambitieuze energieproject ontmoeten: van de Japanse Directeur-Generaal van ITER, Professor Osamu Motojima, tot experten, ambtenaren van de Europese Commissie, Franse autoriteiten, lokale gemeenteraadsleden en actiegroepen.

Het ITER-dossier ligt momenteel erg gevoelig in de Europese Unie - waar wordt bezuinigd en onderhandeld over de nieuwe EU-begroting - omdat het kostenplaatje voor ITER maar blijft stijgen. De kosten liggen al drie keer zo hoog, nog voor de eigenlijke bouw, voorzien in 2012, is begonnen. De Europese Commissie stelde op 20 april voor om voor ITER 1,3 miljard euro extra te voorzien, in de jaren 2012 en 2013 (grotendeels via het Euratom onderzoeksprogramma), waarmee de teller op ruim 2 miljard euro komt te staan.

Waarnemers vrezen dat de EU zich nooit zou durven terugtrekken uit ITER, zelfs als dit financieel en energetisch wenselijk zou zijn omdat experten zeggen dat ITER voor 2050 geen energie zal produceren. Dit omdat de Unie deel uitmaakt van een internationaal ITER-consortium, waar ook de VS, Japan, China, Korea, Rusland en China deel van uitmaken.

http://www.fusionforenergy.europa.eu/mediacorner/multimedia.aspx

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?