AA
Spaans minister van Binnenlandse Zaken betrokken bij een samenzweringsschandaal


De huidige Spaanse minister van Binnenlandse Zaken en kandidaat van de regerende Volkspartij voor de nationale verkiezingen in Barcelona, Jorge Fernández Díaz, is betrokken bij een samenzweringsschandaal.
Volgens de Spaanse krant "Público" is op verschillende opnames te horen hoe Fernández Díaz en de directeur van het Catalaanse antifraudebureau, Daniel de Alfonso Laso, samenzweren over manieren om de grootste Catalaanse onafhankelijkheidspartijen, de linkse ERC en de liberale Convergènia, die beide in het Europees Parlement vertegenwoordigd zijn, te beschuldigen en in diskrediet te brengen.
Uit de opnames zou blijken dat zowel Fernández Díaz als Alfonso de Laso op zoek waren naar verdachte contacten, zakelijke relaties of familiebanden om leden van de ERC en de CDC in diskrediet te brengen. "Doe het niet zelf: als jij het aan de pers verkoopt en blijft verwijzen naar de afdeling economische en fiscale misdrijven van de Spaanse politie (UDEF) zal je dat stemmen kosten" suggereert Alfonso de Laso aan Fernández Díaz in de opname. Hij zegt: "geef de informatie in plaats daarvan aan mij".
In een andere opname geeft Díaz toe dat "Rajoy hiervan op de hoogte is" .
Kan de Commissie in het licht van wat voorafgaat antwoorden op de volgende vragen:
Is zij op de hoogte van dit antidemocratisch gedrag in de Spaanse regering?

Antwoord van Commissaris Avramopoulos

De Commissie volgt ook de situatie in de lidstaten op het gebied van anti-corruptiebeleid in het kader van het Europees semester voor economische governance. Waar het om individuele gevallen gaat, is het aan de Spaanse autoriteiten om de vermeende illegale praktijken te onderzoeken en gepast te reageren. De Commissie heeft geen bevoegdheid om in dergelijke gevallen te interveniëren.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?