AA
Neutraliteit op het net en de uitspraken van commissaris Kroes in Libération (parlementaire vraag E-000772/2013)

In een op 16 januari 2013 in de Franse krant Libération verschenen artikel verklaart commissaris Kroes een initiatief voor te stellen dat internetproviders het recht geeft goedkopere maar beperktere internetdiensten aan te bieden. Daarmee zouden bepaalde sites ontoegankelijk worden.
Bij diverse gelegenheden heeft het Parlement verklaard groot belang te hechten aan waarborging van neutraliteit op het net, onder meer in zijn resolutie van 26 oktober 2012 inzake het voltooien van de digitale interne markt.
1. Kan de Commissie bevestigen of zij van plan is een nieuw initiatief te nemen dat gevolgen heeft voor de vrijheid op internet, zoals commissaris Kroes verklaart in bovengenoemd opinieartikel in het Franse dagblad Libération?
2. Kan de Commissie bevestigen of zij overweegt om internetproviders onder bepaalde voorwaarden internetdiensten met beperkte inhoud te laten aanbieden (zowel voor mobiel als voor vast internet)?
3. Zo ja, is het de Commissie bekend dat het Parlement diverse resoluties heeft aangenomen waarin deze interpretatie van de internetmarkt volstrekt wordt afgewezen? Hoe denkt de Commissie een dergelijk voorstel in overeenstemming te brengen met deze resoluties?
4. Wordt het verbod op schending van neutraliteit op het net dat geldt in sommige lidstaten of dat sommige lidstaten beogen in te voeren geraakt of ingeperkt door dit voorstel van de Commissie?
5. Heeft de Commissie onderzocht of de door haar beoogde maatregelen gevolgen hebben voor innovatie op het gebied van internetdiensten? Zo ja, is zij bereid de uitkomsten van dit onderzoek te delen met het Parlement?
6. Is de Commissie bereid de uitspraken van commissaris Kroes in Libération te herroepen?
7. Wanneer kan het Parlement een initiatief tegemoet zien waarmee de Commissie de neutraliteit op het net inbedt in Europese wetgeving?

ANTWOORD VAN COMMISSARIS KROES (op 15 maart 2013)

De Commissie is het volledig eens met het Parlement dat een open internet van essentieel belang is voor een pluralistische samenleving en voor socio-economische ontwikkeling en innovatie. Zij zal rekening houden met de resoluties van het Parlement bij de formulering van initiatieven en maatregelen om deze doelstellingen te ondersteunen.

Op basis van de resultaten van een onderzoek naar gegevensverkeersbeheer door het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (BEREC) wil de Commissie voor meer concurrentie, innovatie en rechtszekerheid zorgen en de positie van de consument verbeteren door de NRI's richtsnoeren te bieden, onder meer inzake transparantie (werkelijke internetsnelheden, datalimieten enz.), het eenvoudiger overstappen naar een andere provider en een verantwoord gebruik van instrumenten voor gegevensverkeersbeheer. Op grond van het regelgevingskader van de Europese Unie beschikken de NRI's reeds over de instrumenten om de kwaliteit van de dienstverlening en netneutraliteit te garanderen. Daarom moeten de richtsnoeren bijdragen aan een coherente benadering in alle lidstaten en zo de versnippering van de eengemaakte markt voorkomen. Dat zou namelijk het resultaat zijn als elke lidstaat een ander beleid zou hanteren.

Om bij te dragen aan een geïnformeerd publiek debat heeft de vicevoorzitter van de Commissie, die tevens verantwoordelijk is voor de Digitale Agenda, onlangs in Libération enkele pijlers beschreven voor een positieve en toekomstgerichte benadering van netneutraliteit die rekening houdt met de snel veranderende technologie en bedrijfsmodellen. In het verlengde van een openbare raadpleging die vorig najaar is gehouden, werkt de Commissie op dit moment aan een effectbeoordeling om na te gaan met welke optie de doelstellingen het best kunnen worden verwezenlijkt met inachtneming van de beginselen van betere regelgeving. De Commissie verwacht haar ontwerpsrichtsnoeren uiterlijk deze zomer te kunnen voorstellen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?