AA
Jaarverslag 2010 van de Europese Rekenkamer - parlementaire vraag E-11049/2011

Vraag aan de Europese Raad, ingediend door Bart Staes (Verts/ALE), Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE), Jorgo Chatzimarkakis (ALDE), Jens Geier (S&D) en Ingeborg Gräßle (PPE)

Op 10 november 2011 heeft de Europese Rekenkamer zijn jaarverslag 2010 over de rekeningen van de Europese Unie gepresenteerd. Gezien het foutenpercentage van 3,7% heeft de Rekenkamer voor de 17e keer geen betrouwbaarheidsverklaring (DAS) kunnen afgeven. Op het gebied van cohesie, vervoer en energie bedroeg het geschatte foutenpercentage 7,7%. Dit is hoger dan in 2009. De verantwoordelijkheid voor deze onregelmatigheden ligt in de eerste plaats bij de lidstaten.
Uit de door de Commissie gepresenteerde jaarrekeningen over 2010 (COM(2011)0473), blijkt onder meer dat de financiële correcties die de Commissie heeft moeten verrichten voor structuurmaatregelen bijna 6 miljard euro belopen; de grootste correcties betroffen maatregelen in Spanje, Italië, Griekenland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
Het verslag van de Rekenkamer zal op 22 november 2011 worden voorgelegd aan de Begrotingscommissie van de Raad en in januari 2012 door de lidstaten worden behandeld.
Is de Raad bereid om, teneinde enerzijds de interactie tussen het Europees Parlement en de lidstaten ten aanzien van EU-uitgaven en anderzijds de controleerbaarheid en het beheer van de EU-begroting te verbeteren: het jaarverslag 2010 van de Rekenkamer te bespreken tijdens een openbaar gedeelte van de vergadering? de verschillen tussen de prestaties van de lidstaten wat betreft de verantwoorde besteding van EU-middelen uitdrukkelijk op de agenda te zetten?

*** ANTWOORD VAN DE RAAD (op 25 januari 2012) ***

Nadat de Europese Rekenkamer in november 2011 haar jaarverslag over 2010 had uitgebracht, zal dat in januari en februari 2012 in de Raad worden besproken, waarna de Raad een aanbeveling aan het Europees Parlement zal goedkeuren om de Commissie kwijting te verlenen voor de uitvoering van de begroting voor het begrotingsjaar 2010.

De behandeling door de Raad vindt plaats aan de hand van het jaarverslag van de Rekenkamer over de uitvoering van de begroting voor het begrotingsjaar 2010. Bij de opmerkingen die de Reken¬kamer in haar jaarverslag maakt, wordt geen onderscheid gemaakt naar lidstaat.

Vergaderingen van de voorbereidende instanties van de Raad zijn niet openbaar. Wat de Raads¬zittingen betreft vinden, overeenkomstig artikel 16, lid 8, van het Verdrag betreffende de Europese Unie, alleen de aan wetgeving gewijde besprekingen in openbare zitting plaats. De behandeling van het jaarverslag van de Rekenkamer en de voorbereiding van de aanbeveling van de Raad tot het verlenen van kwijting voor het Europees Parlement zijn beide niet-wetgevingswerkzaamheden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?