AA
Beslissing Israëlische Knesset om een onderzoek te starten naar mensenrechtenorganisaties in Israël - parlementaire vraag E-000278/2011

Enkele internationale NGO's (ACAT-France, APRODEV, Broederlijk Delen, CCFD- Terre Solidaire, Euro-Mediterranean Human Rights Network en Front Line) hebben samen met Israëlische mensenrechtenorganisaties hun diepe bezorgdheid geuit in verband met een recente beslissing van de Israëlische Knesset. Deze besliste een parlementaire onderzoekscommissie op te starten naar Israëlische mensenrechtenorganisaties die informatie hebben verschaft aan de UN Fact-Finding Mission on the Gaza conflict, geleid door Richard Goldstone, of naar organisaties die meer in het algemeen mensenrechtenschendingen door Israëlische veiligheidstroepen onderzoeken.
Het mandaat van de commissie omvat het onderzoek naar het verzamelen van informatie naar Israëlische soldaten door de organisaties, alsook naar de financiële fondsen van de organisaties in kwestie.

De organisaties vrezen dat dit een poging is om mensenrechtenorganisaties in Israël (en elke vorm van kritiek op het Israëlisch regime) het zwijgen op te leggen en hun activiteiten aan banden te leggen. Zij stellen dat Israël hiermee de democratische principes alsook haar internationale mensenrechtenplichten schendt, waaronder het recht op vrijheid van vereniging, het recht op informatie en de vrije meningsuiting.

Zij vrezen eveneens dat dit onderzoek door de Israëlische regering gebruikt zal worden om te voorkomen dat Israëlische mensenrechtenorganisaties nog buitenlandse fondsen ontvangen, wat in strijd is met artikel 13 van UN Declaration on Human Rights Defenders. De organisaties roepen de Europese instellingen op om hun verontwaardiging te tonen in verband met de beslissing van de Knesset en de Israëlische regering aan te sporen af te zien van elke mogelijke maatregel die de activiteiten van mensenrechtenorganisaties aan banden legt zodat deze hun rechten ten volle kunnen genieten. Wat is het standpunt van de Commissie tegenover deze beslissing van de Israëlische Knesset? Is de Commissie bereid gehoor te geven aan de oproep haar bezorgdheid te tonen aan de Israëlische regering over deze beslissing en haar hierover aan te spreken?

*** ANTWOORD VAN DE HOGE VERTEGENWOORDIGER / VICEVOORZITTER ASHTON (op 17 maart 2011) ***

De Commissie en de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) zijn op de hoogte van het lopende debat in de Knesset betreffende het oprichten van een parlementaire onderzoekscommissie naar de fondsen van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).

De EU heeft tijdens gesprekken met de Israëlische autoriteiten verscheidene keren de nadruk gelegd op het belang dat zij hecht aan een levendige ngo-sector en de essentiële rol die deze sector speelt in open en democratische samenlevingen. De Commissie heeft ook haar bezorgdheid geuit over het algemeen verslechterende werkklimaat voor ngo’s in Israël, onder andere in het voortgangsverslag van 2010 over het Europese Nabuurschapsbeleid (ENB). In dit verband kan de parlementaire onderzoekscommissie, als die wordt opgericht, aanleiding geven tot bezorgdheid, zeker als zij alleen organisaties aan één kant van het politieke spectrum zou selecteren.

De Commissie zal ontwikkelingen inzake deze kwestie nauw blijven volgen en, indien nodig, ter sprake brengen bij de Israëlische autoriteiten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?