Parlementaire tussenkomsten

AA
Woningkredietovereenkomsten - stemverklaring

Het Europees Parlement stemde vandaag over een verslag dat de consument beter moet beschermen bij het afsluiten van leningen en hypotheken op de vastgoedmarkt. Onverantwoorde leningen speelden een grote rol in de huidige economische crisis, want deze leidden tot zeepbellen en massale schulden bij miljoenen consumenten in Europa.

Dit akkoord is een doorbraak in de hypotheekregelgeving dankzij een verhoogde transparantie van de kosten bij het aangaan van hypotheken. In de toekomst ontvangen consumenten een gestandaardiseerd informatief document (ESIS) dat de belangrijkste gegevens over de kredietverstrekking op een gemakkelijk vergelijkbare en transparante manier weergeeft, voordat ze het contract tekenen. Bij kosten gemaakt voor leningen in een andere munt moet worden gewaarschuwd voor extra kosten vanwege veranderende wisselkoersen.

Bij extreem oplopende kosten kan ook een wissel- of beschermingsmechanisme in gang worden gezet dat de consumenten behoedt voor verborgen kosten; wie zijn schuld vroeger dan verwacht wenst af te lossen, zal daar ook niet meer zwaar voor mogen worden gestraft. Ondanks het feit dat de nieuwe regels nog onvoldoende rekening houden met de risico's van onverantwoord lenen, stem ik toch voor dit verslag, omdat het de consumenten meer bescherming biedt.

Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?