Parlementaire tussenkomsten

AA
Modernisering van het beleid inzake overheidsopdrachten - debat
Voorzitter, eerst en vooral dank aan rapporteur Rühle en de hele Commissie interne markt en consumentenbescherming voor de meer dan uitstekende samenwerking met de Commissie begrotingscontrole, waarvoor ik hier rapporteur ben. Uit de zes kerntaken die collega Rühle naar voren heeft gebracht, wil ik kerntaak 5 benadrukken: zorgen voor solide procedures en oneerlijke bevoordeling tegengaan.

Inderdaad, essentieel bij de bestrijding van corruptie en favoritisme is ten eerste te zorgen voor een betere uitwisseling van gegevens, zeker over ondeugdelijke inschrijvers. Ten tweede moet worden gezorgd voor duidelijke regels voor de bescherming van klokkenluiders en de resolutie uit 2010 van de Raad van Europa toont daarbij de weg. Ten derde moet worden gezorgd voor meer transparantie en een betere voorlichting van zowel de overheden als het grote publiek.

Het verslag van Heide Rühle verdient onze unanieme steun, ook al omdat het een duwtje in de rug is voor degenen die overheidsopdrachten ook willen gebruiken om te zorgen voor hoogwaardige banen, lonen en arbeidsomstandigheden en voor gelijke behandeling. Volledige steun dus aan de paragrafen die pleiten voor goede en juridisch bindende afspraken inzake de sociale en ecologische criteria en de vervanging van het criterium van de laagste prijs door het criterium van de economisch voordeligste aanbieding.

Pas dan komen we inderdaad tot een kwalitatief hoogstaand aanbod, waarbij alle levenscycluskosten van een goed, een werk of een dienst in aanmerking worden genomen. Pas dan gaan we voor kwaliteit in plaats van voor een goedkope boekhoudersmentaliteit.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?