Parlementaire tussenkomsten

AA
Miminumnormen voor de bescherming van tamme konijnen - stemverklaring

Jaarlijks worden er meer dan 340 miljoen konijnen gefokt in de EU. 99 % daarvan spendeert zijn hele leven in veel te kleine batterijkooien. Dit stemt niet overeen met de behoeften van dit dier op het vlak van voeding, huisvesting en sociaal contact. Tot op vandaag bestaan er geen minimumnormen hieromtrent en zijn er heel wat verschillen binnen de EU zelf. Met dit initiatiefverslag wordt getracht deze penibele situatie te verbeteren.
Dit verslag gaat uit van het bevorderen van alternatieven voor de dieronvriendelijke batterijkooien, zoals het parksysteem of de biologische productie. Bij beide zitten konijnen samen in hokken die zijn voorzien van tunnels en platforms, wat het sociaal contact en de bewegingsvrijheid die deze dieren hard nodig hebben, bevordert. Bovendien zijn er verplichte hooirekken die zorgen voor de nodige vezelrijke voeding. Dat is een must voor konijnen. Bij de biologische productie beschikken konijnen over een kleine buitenruimte.
Ondanks de vaststelling dat het verslag op een aantal punten is afgezwakt door de oppositie van de EVP, kan ik me vinden in de meeste voorstellen. Van bijzonder belang was de aanneming van het amendement over bindende wetgeving voor de lidstaten, iets wat ik zonder meer ook steun.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?