Parlementaire tussenkomsten

AA
Invoer van textielproducten uit bepaalde derde landen - stemverklaring

Wit-Rusland nam recentelijk enkele positieve initiatieven. De vrijlating van politieke gevangenen is er één van. Dat zorgt ervoor dat de handelsrelatie met Europa verbeterde. Als beloning stelt de Commissie dan ook voor om de hoeveelheid invoer van textiel en kleding afkomstig uit het land niet langer aan een maximum te koppelen.
Hoewel we geen ambitie hebben om dit cadeau van Wit-Rusland af te pakken, willen we als groene fractie er toch op wijzen dat dit signaal van de Commissie geheel onterecht is. Naast het feit dat de voormalige politieke gevangenen nog steeds geen rechten hebben, is er vanuit de overheid ook nog geen enkele institutionele stap gezet om vrijheid van bijeenkomst of meningsuiting te verzekeren. Integendeel, kritiek uiten staat gelijk aan gearresteerd worden. Daarbij komt dat de doodstraf nog steeds bestaat. Het aantal executies nam zelfs toe in 2016.
Aangezien deze praktijken regelrecht ingaan tegen de mensenrechten en onze poging om dit in de effectieve tekst te vermelden, stem ik tegen dit rapport.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?