Parlementaire tussenkomsten

AA
Hulpbronnenefficiëntie: minder voedselverspilling, meer voedselveiligheid

Wereldwijd bedraagt de jaarlijkse voedselverspilling 1,3 miljard ton. Een derde van alle voedsel komt niet terecht in de monden van mens en dier. De Europese Rekenkamer gaf aan dat de Commissie niet ambitieus genoeg is. Er is behoefte aan een meer gecoördineerd beleid en bindende doelstellingen om het voedselverlies te verminderen. We vragen de lidstaten en de Commissie bindende maatregelen te nemen die het voedselverlies tegen 2025 met 30 % verminderen en tegen 2030 halveren ten opzichte van 2014. De Europese Raad en de Commissie moeten ook nadenken over een Europees jaar tegen voedselverspilling.
Veel voedsel wordt verspild door een slecht begrip van de datumaanduidingen "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot". Veel voedingsproducten zijn ook de dagen na het verstrijken van deze datumaanduidingen perfect geschikt voor consumptie. Gewoon even ruiken en proeven en ruimte geven aan gezond boerenverstand zou al helpen!
Ook het bevorderen van korte toeleveringsketens kan een essentiële rol spelen bij het terugdringen van voedselverspilling. Wie via korte ketens koopt bij een landbouwer, komt in aanraking met de producenten van het voedsel en zal automatisch meer respect opbrengen voor de arbeid van boeren en boerinnen. Dat respect leidt sowieso tot het minder gemakkelijk weggooien van voedsel.

Lees het hele verslag

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?