Parlementaire tussenkomsten

AA
Hormoonverstoorder Bisphenol A niet langer toegelaten in verpakkingsmaterialen

Het Europees Parlement vroeg vandaag een volledig verbod op het chemisch product (en hormoonverstoorder) Bisphenol A voor het gebruik in materialen die in contact komen met levensmiddelen. Het gebruik ervan in plastiek was al geregeld, maar nog niet in coatings, terwijl het daar meestal wordt toegepast.

Voedsel en levensmiddelen komen vaak in contact met andere materialen, zoals keuken- en tafelgerief of verpakkingen. Gezien de mogelijke ‘interactie’ met het voedsel, gelden in Europa algemene veiligheidsregels. Sommige levensmiddelen reageren namelijk met de gebruikte materialen en dat kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor 17 materialen die in de Annex voorkomen, kunnen er specifieke maatregelen komen. Tot vandaag zijn er echter slechts voor 4 materialen voorschriften, namelijk voor plastiek, keramiek, geregenereerde cellulose en actief intelligente materialen. Voor de andere 13 materialen mogen de lidstaten zelf bepalingen vastleggen. Hierdoor gelden in bepaalde landen strenge voorschriften voor papier, karton, metaal en legeringen, glas, coatings, siliconen, rubber en drukinkten, maar zijn die minder streng in andere landen.

Het implementatierapport dat ter stemming voorlag, legt mooi bloot hoe door dit gebrek aan harmonisatie tussen Europa en de lidstaten de volksgezondheid weinig beschermd wordt en het belang van de consument ondergeschikt is. Het roept dan ook op om specifieke regels op te stellen voor die voedselcontactmaterialen die meest schadelijk zijn en waar veel vraag naar is (papier, karton, coatings, inkt en lijmen).

De groenen zorgden in het rapport voor een link met hormoonverstoorders, REACH, de cocktaileffecten en nano-materialen. Met circulaire economie ook. We vragen ook betere controlse en uniforme tests. En we zijn blij met het totaalverbod op het gebruik van Bisphenol A. Een goede zaak dus voor onze gezondheid.

Wil je meer weten? Lees dan de blog van Groene Voedselwerkgroep in Europa.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?