Parlementaire tussenkomsten

AA
Honing en GGO-labels - stemverklaring

Het uiteindelijke resultaat van dit rapport is een echte teleurstelling. Ik heb als medeonderhandelaar gevochten voor het etiketteren van genetisch gewijzigd organismen in honing, net zoals voor alle andere voedselproducten, zodat de consument een geïnformeerde keuze kan maken en imkers beschermd worden van ongewenste GGO-vervuiling. De groene voorstellen werden goedgekeurd in de milieucommissie maar haalden het niet in de plenaire stemming en in de onderhandelingen met de Raad en de Commissie.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde in 2011 dat honing besmet met genetisch gemodificeerde pollen volgens de Europese GGO-wetgeving gelabeld moet worden. De aanpassingen aan de honingrichtlijn die de Commissie voorstelde in reactie op deze uitspraak, respecteerden het oordeel van het Hof niet. Het parlement heeft dit niet kunnen rechtzetten, door toedoen van een nipte meerderheid van voornamelijk rechts conservatieven, christendemocraten en liberalen.
Deze stemming gaat in tegen de hele logica van het Europese GGO-beleid. Deze vertrekt net vanuit het feit dat GGOs niet natuurlijk zijn en bijgevolg een risicoanalyse, autorisatie, en etikettering moeten krijgen. Helaas heeft een meerderheid van de Parlementsleden toegegeven aan de lobby-inspanningen van honingindustrie en honingimporteurs. Europese imkers en consumenten, die zich keer op keer voor transparante etikettering hebben uitgesproken, trekken aan het kortste eind.

Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?