Parlementaire tussenkomsten

AA
Het EMSA en olieboringen op zee - debat
Voorzitter, collega's, commissaris, alles staat natuurlijk met de ramp in de Golf van Mexico; de Commissie milieubeheer heeft die ramp en crisis eigenlijk gebruikt om de Commissie ertoe te dwingen in november vorig jaar met een volledig overzicht te komen van te nemen maatregelen. Te nemen maatregelen die gaan van betere controle op olieboorinstallaties tot nieuwe wetgeving inzake de milieuaansprakelijkheid.

En in die zin komt het voorstel tot herziening van de verordening over EMSA, het Agentschap voor maritieme veiligheid, op een bijzonder geschikt moment. Ik denk dat wij met de Commissie milieubeheer - de rapporteur heeft heel veel zaken van deze commissie overgenomen en ik dank hem daarvoor -, met het Parlement een goed standpunt ingenomen hebben.

Ik denk dat wij een aantal zeer concrete zaken vragen. Enerzijds dat het EMSA inderdaad kostenefficiënte maatregelen biedt voor de bestrijding van olieverontreiniging op zee, ook voor olieboorinstallaties, dat het CleanSeaNet op een betere manier gebruikt wordt, dat de satellietnavigatie op een betere manier gebruikt wordt. Koken kost geld, en we weten dus allemaal dat, als we nieuwe taken geven aan het EMSA, we dan daarvoor ook de begroting waarschijnlijk lichtjes zullen moeten verhogen.

Ik denk dat dit allemaal in het verslag van de heer Fleckenstein naar voren komt, en ik hoop dan ook dat de onderhandelingen tussen het Parlement en de Raad tot een goed einde worden gebracht en dat we er samen met de commissaris voor kunnen zorgen dat inderdaad de oliebestrijding op zee wordt verbeterd, niet alleen voor wat betreft de boten, maar ook ten aanzien van de olieboorinstallaties.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?