Parlementaire tussenkomsten

AA
Herstructurering in de automobielsector en Ford Genk - debat

Op 20 november voerde het EP een debat over de herstructurering van de Europese automobielsector. Dit is Bart Staes´tussenkomst:

Voorzitter, commissaris, u vermeldde CARS 2020. Dat kan natuurlijk ten allerhoogste maar een begin van antwoord zijn op de problemen in de automobielindustrie. Ja, we moeten investeren in geavanceerde technologieën en in schone voertuigen. Ja, er zijn betere marktvoorwaarden en financiële stimuli nodig voor het milieu. Ja, er is een betere markttoegang nodig. Ja, er is scholing van oudere en jongere werknemers nodig en het Europees Sociaal Fonds moet worden ingezet, maar dat alles is natuurlijk geen antwoord op de concrete sociale drama's die de werknemers van Ford Genk, de werknemers in Southampton, de werknemers in Rennes nu tegemoet zien.

De realiteit is dat de autogiganten lidstaten tegen elkaar opzetten onder het motto "de een zijn dood, is de ander zijn brood". De realiteit is dat daarbij gewone werknemers worden ontslagen of worden gedwongen op hun lonen in te leveren, terwijl CEO's rijkelijk beloond worden met miljoenenweddes en met miljoenenbonussen. De realiteit is dat wanneer er een bedrijfssluiting wordt aangekondigd, de aandeelkoersen stijgen. De realiteit is dat de autogiganten veel te weinig inzetten op innovatie, op mens en op milieu.

Commissaris, u hebt een hele gereedschapskist van mogelijke maatregelen genoemd, maar u bent eigenlijk wel bijzonder vaag geweest. Kunt u hier heel concreet zeggen dat u in alle getroffen regio's zeer concrete initiatieven zult ondersteunen die zorgen voor een ommekeer. Kunt u toezeggen dat u en uw diensten er alles aan zullen doen om die tienduizenden werknemers van Ford, van PSA, van Volvo, die waarschijnlijk binnenkort werkloos worden, dat die dankzij de inzet van de politiek weer een perspectief zullen krijgen? Dat is mijn heel concrete vraag.

"blauwe kaart"-vraag. – Als Ford inderdaad zo'n verlies maakt, 1,6 miljard, hoe kunt u dan verklaren, geachte collega, dat men aan de CEO van Ford, de heer Mullally, een jaarwedde toekent van bijna 30 miljoen dollar, 30 miljoen dollar per jaar! En vorig jaar zelfs een bonus van 36,3 miljoen dollar! Een bedrijf dat zulke verliezen maakt mag niet dat soort weddes aan die CEO's uitbetalen. Bent u het dáarmee eens?

U kunt het hele debat nalezen (elkeen in haar/zijn moedertaal)

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?