Parlementaire tussenkomsten

AA
Herplaatsing doen slagen

Ruim anderhalf jaar geleden beloofden we Griekenland en Italië te ontlasten door 160.000 vluchtelingen over te plaatsen. In de praktijk is dat amper gebeurd. De lidstaten mogen niet langer treuzelen bij het herverdelen van die vluchtelingen over de rest van Europa.
De lakse houding van de EU-landen is teleurstellend. Dit is een oefening in solidariteit. Solidariteit met vluchtelingen, maar ook tussen EU-landen onderling. Er zijn minder dan 19 000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië herverdeeld.
Sinds de Turkijedeal is drastisch veranderd welke vluchtelingen in aanmerking komen voor herverdeling. Alle vluchtelingen die in Griekenland aan zijn gekomen na het ingaan van de deal zouden niet mogen worden herverdeeld, terwijl dit nergens staat in de bindende afspraken die door het EP zijn behandeld.
EU-landen verzinnen allerlei uitwegen om de aantallen te verlagen, maar ondertussen zitten vluchtelingen al maandenlang vast op Griekse eilanden. Ook zij hebben recht op een nieuw bestaan.
Het is schandalig dat de landen en de Commissie spelen met cijfers en definities. Sommige landen weigeren zelfs alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen, of ze willen vluchtelingen op basis van religie selecteren.
Mensen op de vlucht verdampen niet opeens als je wegkijkt. Vluchtelingen zijn een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Lees het hele verslag

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?