Parlementaire tussenkomsten

AA
Energie-efficiëntie-etikettering

Wie een koelkast of een wasmachine koopt, kan tegenwoordig kiezen uit een bonte variatie van aanduidingen met AAA, A+ enzovoort. Het toont het succes aan van het energie-etiket: producenten van elektrische apparaten zijn massaal en in razend tempo energiezuinige apparaten gaan produceren, waardoor de etikettering van A tot en met G achterhaald is. Het is dus hoog tijd dat er een nieuwe schaal wordt ontwikkeld, zodat duidelijk te onderscheiden is welke apparaten het zuinigst zijn. Het Europees Parlement dreigt echter het toezicht te beperken en de ambitie er bij sommige apparaten volledig uit te halen.

Producten verbruiken steeds minder energie, waardoor er plustekens aan de etiketten toegevoegd worden. Dat maakt het systeem onduidelijk en zorgt ervoor dat verouderde technieken nog steeds een goede koop lijken.

De christendemocraten en liberalen houden achterhaalde technieken de hand boven het hoofd ten koste van consument en klimaat. Zo stellen zij dat etiketten voor boilers pas in 2030 opgeschaald worden. De producenten van gasboilers zien hun lobby beloond: zolang hun product in de groene zone zit, verkoopt het beter. Veel van deze boilers kun je moeilijk energiezuinig noemen. Door hen tot 2030 een A-etikettering te geven, licht je de consument verkeerd voor.

Link naar het rapport

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?