Parlementaire tussenkomsten

AA
De teoekomst van de btw - debat
Voorzitter, collega's, mijnheer de commissaris, ik ben de rapporteur namens de Commissie begrotingscontrole en ik heb in die zin vooral moeten bekijken wat er in het Groenboek gezegd werd over de anti-fraudemaatregelen.

Dat is een werk dat niet in zijn kinderschoenen staat, maar al langer bezig is. Wij hebben enkele jaren geleden het verslag van de Rekenkamer gezien, dat heel uitdrukkelijk een aantal tekortkomingen in het systeem aangaf. Wij hebben toen een initiatiefverslag daarover goedgekeurd, dat uiteindelijk terecht is gekomen in het verslag Bowles, waar ook de rapporteur naar verwijst en waarin een hele reeks aanbevelingen zijn gedaan, waarvan ik hoop dat die verder worden uitgevoerd.

Het systeem kent inderdaad heel wat zwakheden, hetgeen leidt tot massale fraude. Deze wordt geschat op tachtig tot honderd miljard euro, een immense som. Deze vormt ook een groot aandeel van de totale fiscale fraude in de Europese Unie, die op 200 tot 250 miljard euro wordt geschat. Als wij dan weten dat de btw-carrouselfraude, de btw-fraude in het algemeen daar 80 tot 100 miljard van uitmaakt, dan denk ik dat dit toch een voldoende incentive moet zijn om te gaan handelen.

In dit verband gaat het bij uitstek over grensoverschrijdende fraude. Dus is er nood aan grensoverschrijdende samenwerking. Dat betekent samenwerking tussen de administraties van de lidstaten, samenwerking met Europol, samenwerking met Eurojust, samenwerking ook met OLAF. Dat is een van de aanbevelingen die wij als Commissie begrotingscontrole heel graag doen.

Ik dank de rapporteur en de gehele Commissie economische en monetaire zaken voor het feit dat zij een groot deel van mijn advies verwoord in de paragrafen 33 t/m 40 hebben overgenomen. Dat is een belangrijke overname en ik dank de rapporteur en de commissie daarvoor. Het gebeurt namelijk maar zelden dat een advies zo nauwgezet wordt overgenomen.

Het gaat dus over grensoverschrijdende samenwerking en wij moeten ervoor zorgen dat het verantwoordelijkheidsbesef en het risicobewustzijn van dit soort fraude in de lidstaten wordt versterkt.

Er is mijns inziens ook nood aan een grensoverschrijdende, een meer uniforme definitie van de btw-carrouselfraude. Ik heb tijdens mijn zoektocht en bij het opstellen van mijn verslag met heel veel mensen in het veld, met heel veel inspecteurs gepraat en er was één uitdrukkelijke wenk: zorg voor een allesomvattende en uniforme definitie van btw-carrouselfraude. Zorg ook voor geharmoniseerde administratieve sancties.

Commissie, doe nu ook heel dringend voorstellen voor het vereenvoudigen en het consolideren van de antifraudewetgeving dienaangaande. Ik denk dat dat een belangrijke eis is. Doe ook iets - de rapporteur heeft dat reeds gezegd - aan het vereenvoudigen en het consolideren van de btw-wetgeving. Vele inspecteurs die dagelijks in het veld staan, die dagelijks met dit soort criminaliteit te maken hebben, zeggen dat het een grensoverschrijdende fraude is en dat wij dus over de grenzen heen moeten samenwerken.

Wij zitten echter ook met een taalbarrière. Als wij de btw-wetgeving van een bepaalde lidstaat moeten gaan bestuderen en wij kennen de taal niet, dan zitten wij met een enorm probleem. Eén van de tips die zij mij gaven is: zorg er tenminste voor dat de btw-wetgeving in alle lidstaten in een aantal basistalen wordt vertaald. De Commissie begrotingscontrole heeft gekozen voor Frans, Engels en Duits. Wij kunnen daarover discussiëren.

Euroffice, een Belgisch initiatief tot het oprichten van een netwerk, lijkt mij een zeer goed initiatief. Ik denk dat de Commissie erop moet toezien dat dit een bijkomende waarde creëert. Ik verzoek de Commissie voorts erop toe te zien dat hierover verslag wordt uitgebracht aan het Parlement en wij op de hoogte worden gehouden, zodat transparantie is gewaarborgd.

Dat zijn naar mening de belangrijkste zaken die in mijn verslag staan, ook het gebruik van nieuwe technologieën trouwens. Deze kunnen ons helpen om de BTW-fraude te bestrijden. Ik denk echter dat als de aanbevelingen van de rapporteur, van de Commissie economische en monetaire zaken en van de Commissie begrotingscontrole worden overgenomen, wij als Europese Unie een flink stuk sterker staan om dit belangrijk soort fraude goed te bestrijden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?