Parlementaire tussenkomsten

AA
Compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten - stemverklaring

Het vandaag goedgekeurde verslag over de rechten van vliegtuigpassagiers is een opsteker voor de consumenten en aanzienlijke verbetering van wat de Europese Commissie voorstelde.

Het voorstel van de Commissie betreft een herziening van bestaande wetgeving inzake de rechten van vliegtuigpassagiers en is voornamelijk afgestemd op de belangen van de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Zo zou volgens het Commissievoorstel passagiers slechts een vergoeding bij een vertraging van hun vlucht van minstens vijf uur vertraging, terwijl het Europees Hof van Justitie in een recente uitspraak stelt dat passagiers vergoed moeten worden vanaf drie uur vertraging. Het Europees Parlement volgt deze uitspraak en stelt een vergoeding voor vanaf drie uur vertraging, afhankelijk van de afstand.

Daarnaast wordt ook de definitie van ‘buitengewone omstandigheden’ verengd, die door de luchtvaartmaatschappijen wordt misbruikt om geen compensaties te moeten betalen. Passagiers zullen verzekerd zijn zodat ze hun rechten niet verliezen wanneer luchtvaartmaatschappijen failliet gaan. Luchtvaartmaatschappijen zullen moeten aantonen dat ze voldoende maatregelen hebben genomen om passagiers te vergoeden bij annulering van hun vlucht in geval van faillissement. Ook wordt een onafhankelijk bemiddelingsorgaan opgericht dat zal bemiddelen bij conflicten tussen maatschappij en passagier. Dit zijn allemaal pluspunten voor de passagier en daarom stem ik voor.

Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?