AA
Nieuw logo voor alle bioproducten van de EU

De Europese Commissie heeft vandaag de winnaar van de wedstrijd “EU‑biologo” officieel bekendgemaakt. De afgelopen twee manden hebben een 130 000‑tal mensen online gestemd voor één van de drie finalisten. Het winnende ontwerp is van de hand van Dusan Milenkovic, een student uit Duitsland, die 63 % van de stemmen in de wacht sleepte voor zijn “Euro‑blad”‑logo. Vanaf 1 juli 2010 moeten alle voorverpakte bioproducten die in de EU zijn geproduceerd, voorzien zijn van het EU‑biologo en moeten zij voldoen aan de opgelegde normen. Voor ingevoerde producten is het logo facultatief. Naast het EU‑logo mogen andere particuliere, regionale of nationale logo’s worden aangebracht. In de loop van de komende weken zal het nieuwe logo via een wijziging worden opgenomen in een bijlage bij de verordening inzake biologische landbouw.

“Dat de EU nu over een nieuw EU‑biologo beschikt, stemt me erg gelukkig", aldus de initiatiefneemster voor de wedstrijd, Mariann Fischer Boel, EU‑commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. “Het hele proces heeft biologische voeding extra in de kijker gezet en uiteindelijk een mooie en elegant logo opgeleverd waarmee iedereen zich zal kunnen identificeren. Ik kijk er al naar uit om in juli mijn bioproducten mét het nieuwe logo in de rekken te vinden.”

Studenten kunst en ontwerp uit heel Europa mochten aan de wedstrijd deelnemen. De bijna 3 500 ingediende logo‑ontwerpen werden door een internationaal gerenommeerde jury beoordeeld. De beste drie logo’s werden op de wedstrijdsite www.ec.europa.eu/organic-logo gezet voor een onlinestemming die op 31 januari 2010 is afgesloten.

Het winnende “Euro‑blad”‑logo bestaat uit de EU‑sterren die in de vorm van een blad afsteken tegen een groene achtergrond. In al zijn eenvoud straalt het twee duidelijke boodschappen uit: de natuur en Europa.

De winnaar zal samen met de ontwerpers van het op de tweede en de derde plaats geëindigde logo in de bloemetjes worden gezet door het directoraat‑generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling tijdens de officiële prijsuitreikingsceremonie die in juli 2010 in Brussel zal plaatsvinden. De drie finalisten krijgen een prijs overhandigd van respectievelijk 6 000, 3 500 en 2 500 euro.

Het winnende logo

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?