AA
EU trekt 264 miljoen euro uit om 19 ACS-landen te helpen de economische crisis het hoofd te bieden

De Europese Commissie heeft de eerste financieringsbesluiten goedgekeurd met betrekking tot de toewijzing van 264 miljoen euro voor 2010 voor het "Vulnerability FLEX-mechanisme" (V-FLEX), om de kwetsbaarste landen in Afrika, het het Caribische gebied en de Stille Oceaan (ACS) te helpen de mondiale financiële en economische crisis het hoofd te bieden. V-FLEX is een kortetermijninstrument met een bedrag van 500 miljoen euro voor een periode van twee jaar (2009-2010).

" Als gevolg van de mondiale financiële crisis staan ontwikkelingslanden nog steeds voor grote problemen, zoals financieringstekorten op de overheidsbegroting. Dit jaar zal het EU-mechanisme 19 ACS-landen helpen om de overheidsuitgaven op prioritaire gebieden op peil te houden en zo de maatschappelijke gevolgen van de economische crisis te verzachten ", aldus Andris Piebalgs , Europees Commissaris voor Ontwikkeling.

Met V-FLEX kan de Europese Unie snel hulp bieden aan de landen die het zwaarst worden getroffen door de economische crisis omdat ze niet goed bestand zijn tegen externe schokken. In 2010 zullen de volgende landen (op hun verzoek) steun ontvangen: Antigua & Barbuda, Benin, Burundi, Burkina Faso, Kaapverdië, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Grenada, Guinee-Bissau, Haïti, Lesotho, Liberia, Malawi, de Democratische Republiek Congo, Samoa, Sierra Leone, Togo, Tonga, Tuvalu en Zimbabwe. Vandaag zijn de financieringsbesluiten voor Burkina Faso (14 miljoen euro) en Grenada (3,5 miljoen euro) goedgekeurd. In de loop van dit najaar zullen de financieringsbesluiten voor andere landen volgen.

Eerder hebben 15 landen in totaal 236 miljoen euro ontvangen in het kader van V-FLEX: Benin, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Comoren, Dominica, Ghana, Grenada, Guinee-Bissau, Haïti, Malawi, Mauritius, de Seychellen, Sierra Leone, de Salomonseilanden en Zambia.

Achtergrond :

Het V-FLEX-instrument werkt preventief op basis van verwachte verliezen aan belastinginkomsten en andere criteria om de kwetsbaarheid te bepalen, zodat het effect minder groot is in plaats van de schade achteraf te beperken. De subsidies worden snel en gericht verleend en dienen ter aanvulling op de leningen van de Wereldbank, het Internationale Monetaire Fonds en regionale ontwikkelingsbanken, waarmee werd samengewerkt bij de ontwikkeling van het instrument.

V-FLEX is vraaggestuurd en is bedoeld voor landen die economisch, sociaal of politiek erg kwetsbaar zijn, goed beleid hebben om de crisis te bestrijden, voldoende absorptiecapaciteit hebben en waarvan het begrotingstekort van zodanige orde is dat het met de EU-steun kan worden gedicht of aanzienlijk verkleind.

De 500 miljoen euro in het kader van V-FLEX komt bovenop de Voedselfaciliteit van 1 miljard euro die op 30 maart 2009 werd goedgekeurd en de toewijzing van 200 miljoen euro van het EOF van 2008 om ontwikkelingslanden te helpen het hoofd te bieden aan de gestegen voedselprijzen. Het instrument dient als aanvulling op de andere financiële instrumenten uit hoofde van de EU-begroting en het Europees Ontwikkelingsfonds.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?