AA
EU-parlement eist structurele aanpak landbouwcrisis

Nadat maandag de Europese landbouwministers de crisis in de landbouw bespraken zonder tot nieuwe maatregelen te komen, was het dinsdag de beurt aan het Europees Parlement. Daar klonk wel een luide oproep aan EU-landbouwcommissaris Phil Hogan om zo snel mogelijk met concrete acties te komen om de hoogste noden in de sector te ledigen. “De Commissie doet te weinig, te laat”, luidde het. De parlementsleden vragen om structurele hervormingen opdat er een betere balans tussen de schakels in de agrovoedingsketen wordt bereikt en boeren beter bestand zijn tegen marktschokken.

Heel wat Europese parlementsleden waren misnoegd over de huidige aanpak van de Commissie van wat ze de ergste crisis in de landbouwsector sinds decennia noemen. Er werd aangedrongen op meer marktinterventies, waaronder op zijn minst een tijdelijke beperking van de aanvoer. Andere parlementsleden stelden dan weer dat de liberalisering van de Europese landbouw heeft gefaald en ze waren vragende partij om opnieuw meer marktregulering in te voeren en om landbouwers aan te zetten om hun productie vrijwillig terug te schroeven.

Tegelijk gingen er ook stemmen op die waarschuwden tegen de hernationalisering van het Europese landbouwbeleid. “De pogingen van lidstaten om de crisis op nationaal niveau aan te pakken, zijn duidelijk niet effectief gebleken”, klonk het. Er gingen ook kritische stemmen op over de internationale handelsovereenkomsten die Europa momenteel onderhandelt. Een aantal parlementairen pikken het niet dat het Europees landbouwbeleid gebruikt wordt als pasmunt ten koste van de Europese landbouwers.

“Europa moet dringend meer actie ondernemen om het financiële leed van de landbouwers in de meest getroffen sectoren te temperen, zeker in de melkvee- en andere dierlijke sectoren”, werd gezegd tijdens het debat met Eurocommissaris Phil Hogan. Er werd ook opgeroepen om structurele hervormingen door te voeren om tot een beter evenwicht te komen in de agrovoedingsketen, om een eerlijker inkomen te garanderen voor landbouwers en om boeren meer bestand te maken tegen marktschokken.

Meer informatie: Herbekijk het debat van de Europese parlementsleden over de landbouwcrisis

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?