AA
EFSA bevestigt gevaar pesticiden voor bijen

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) geeft toe dat bepaalde pesticiden schadelijk zijn voor de gezondheid van honingbijen. Sommige bestanddelen in pesticiden, zogenaamde neonicotinoiden, blijken wel degelijk een doodsoorzaak te zijn van de steeds verder in populatie afnemende hongingbij.

Het gaat bijzonder slecht met de bij in de wereld. Terwijl dit beestje belangrijk is voor onze voedselvoorziening en biodiversiteit, werd nog niet eerder officieel erkend dat één van de doodsoorzaken schadelijke pesticiden zijn, vanwege de lobby van de agro chemische industrie. In november 2011 riep het parlement onder invloed van deze lobby op tot meer medicijnen voor de bijen om andere doodsoorzaken zoals de varroamijt tegen te gaan. Onderzoek van de EFSA geeft nu aan dat blootstelling van bijen aan druppels, vocht en mogelijk ook stof waar bepaalde pesticiden in zitten schadelijk zijn voor de bijen of hun larven.

Neonicotinoiden zijn vaak niet de directe doodsoorzaak. Maar blootstelling aan deze pesticiden in stof of vocht van de plant die bespoten is, bedwelmt en verzwakt de bij, waardoor deze niet meer in staat is te overleven. Volgende week zal er in het Parlement gediscussieerd worden over bijensterfte in de milieucommissie waar dit EFSA rapport wordt besproken. Tevens zal het behandeld worden in een mededeling van de commissie verzoekschriften.

In 2011 laakte Bart Staes nog de farma-industrie die na het ziekmaken van de bijen door hun pesticiden, nu nieuwe medicijnen kon gaan maken om de ziekte te bestrijden.

Staes hoopt dat dit EFSA onderzoek de Commissie en het Parlement wakker schudt en dat er nu wetgevende stappen genomen worden om de schadelijke pesticiden te verbieden. Hij stelde vandaag alleszins samen met collega Bas Eickhout (GroenLinks) aan de Commissie de vraag welke gevolgen ze zal geven aan deze studie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?