AA
Commissie beloont bedrijven die de EU-milieukeur promoten

Vanavond zal de Commissie tijdens een ceremonie in Brussel bekendmaken wie de EU Ecolabel Communication Award in de wacht sleept. De prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die zich bijzonder hebben ingespannen om de EU‑milieukeur voor milieuvriendelijke producten en diensten bij het publiek bekend te maken. Momenteel mogen bijna 25 000 producten en diensten voor de huisvesting van toeristen in de Europese Unie en daarbuiten de steeds op grotere schaal gebruikte milieukeur voeren.

Commissaris voor Milieu Janez Potoènik zei in dit verband het volgende: "De ondernemingen in de EU spelen een sleutelrol in het veranderen van consumptiepatronen. Ik wil deze bedrijven dan ook van harte danken voor hun bijdrage aan de verbetering van het milieu en de bevordering van een kwaliteitskeur."

De EU Ecolabel Communication Award

Met deze prijs, die vorig jaar is ingesteld, worden bijzondere promotieactiviteiten bekroond die het publiek bewuster hebben gemaakt van de EU‑milieukeur. De toekenning van de prijs heeft tot doel andere bedrijven die de EU‑milieukeur voeren, te stimuleren en te inspireren om het potentieel van de keur volledig uit te spelen in hun marketingactiviteiten.

Dit jaar dingen 13 organisaties uit 11 landen naar de prijs (België, Cyprus, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zweden). In de dienstencategorie is een aantal hotels genomineerd en in de categorie producenten/kleinhandel dingen producenten van zeep, shampoo, schoonmaakproducten en vloerbedekking naar de prijs.

De genomineerden zijn:

Adria Hotel, Praag (Tsjechië)
Alpheios International (Nederland)
Alvarella Ecoturismo (Spanje)
Arjowiggins Graphic (Frankrijk)
Bona AB (Zweden)
Delhaize nz (België)
Jardim Atlantico (Portugal – Madeira)
Novoceram sas (Frankrijk)
Sara Lee Corp – Sanex (Nederland)
Solus (Ierland)
Sutter Industries SpA (Italië)
UPM-Kymmene Corporation (Finland)
ZX FAMI Ltd (Cyprus)

Een jury van milieu‑ en communicatiedeskundigen en vertegenwoordigers van de Commissie heeft de inzendingen getoetst aan verschillende criteria, zoals kwaliteit, creativiteit, relevantie van de activiteiten en efficiënt gebruik van het logo.

De EU-milieukeur

De EU‑milieukeur – de enige pan-Europese milieukeur – is in 1992 ingevoerd als een op vrijwilligheid gebaseerde regeling om de productie en consumptie van groene producten en diensten in de Europese Unie te bevorderen.

Momenteel mogen bijna 25 000 producten en diensten het emblematische bloemlogo van de keur voeren. Het gamma bestrijkt schoonmaakproducten, apparaten, papierproducten, textiel, producten voor huis en tuin en smeermiddelen. Ook een aantal diensten voor de huisvesting van toeristen is inmiddels voorzien van de milieukeur.

Deze producten en diensten zijn te vinden in alle EU‑lidstaten en in een groot aantal landen overal ter wereld, zoals India, Nieuw‑Zeeland, Canada en China.

Voor alle producten met de EU‑milieukeur is door onafhankelijke instanties gecontroleerd of ze voldoen aan strenge milieu‑ en prestatievereisten. Bij het verlenen van de keur wordt rekening gehouden met de voornaamste milieueffecten van een product en met de milieuprestatie gedurende de levenscyclus van dat product. Het beheer van de EU‑milieukeur berust bij autoriteiten in elke lidstaat en in IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

De regeling is herzien om het aantal producten en diensten uit te breiden en is inmiddels vooral gericht op producten en diensten met een zo groot mogelijk potentieel voor verbetering. Dankzij de herziening zijn de procedures die bedrijven moeten volgen om de keur aan te vragen, bovendien vereenvoudigd en zijn de vergoedingen verlaagd.

De prijsuitreikingsceremonie in het Plaza Hotel (118-126 Adolphe Max‑laan, Brussel) begint om 18.30 u. Voor meer gegevens kunt u contact opnemen met de Ecolabel Helpdesk (ecolabel@biois.com).

Meer informatie over de EU‑milieukeur is te vinden op www.ecolabel.eu.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?