content

AA
(11/12/06) Opheffen isolatie Noord-Cyprus cruciaal voor voortgang Turkse onderhandelingen

Vanavond zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens geworden over de voortgang van de onderhandelingen met Turkije. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-delegatie) is blij verrast over de toezegging van de ministers om de economische isolatie van het Turkse Noord-Cyprus te willen opheffen.

Lagendijk is verheugd indien deze mededeling klopt: "Het hele besluit staat of valt met het uitvoeren van dit laatste punt. Indien er een einde komt aan de isolatie van het Turkse deel van Cyprus, dan ga ik ervan uit dat Turkije aan zijn verplichtingen voldoet om haar havens en vliegvelden open te stellen. De kwestie-Cyprus is dan voorlopig opgelost in afwachting van een alomvattende oplossing onder VN-vlag".

De EU-ministers zeiden vandaag verder dat er drie evaluatiemomenten moeten komen waarop Europa de onderhandelingen met Turkije kan stopzetten wat betreft de kwestie-Cyprus. "Deze evaluatiemomenten zijn niet meer nodig indien de isolatie van Noord-Cyprus wordt opgeheven. Ook het bevriezen van een gedeelte van de onderhandelingen behoort dan tot het verleden. Als de kwestie-Cyprus in het voorjaar inderdaad van tafel verdwijnt dan heeft Turkije de kans om te laten zien dat het vast van plan is om de hervormingsagenda voort te zetten", aldus Lagendijk.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?