content

AA
Parlementsleden laten zich opsluiten uit steun voor Cuban Five

Een reeks personaliteiten, onder wie enkele parlementsleden, zal zich zaterdag 12 september voor het Brusselse Justitiepaleis in een mobiele gevangenis laten opsluiten. Ze doen dat uit steun voor de zogenaamde Cuban Five, vijf Cubanen die momenteel in de VS zware straffen uitzitten voor spionage in anti-Cubaanse kringen in Miami.

Gerardo Hernandez, Ramon Labanino, Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez en René Gonzalez werden in 2001 in Miami veroordeeld tot soms zware straffen voor 'samenzwering met het oog op spionage', nadat ze drie jaar voordien waren gearresteerd. Ze waren een ballingengemeenschap in Miami geïnfiltreerd om aanslagen tegen Cuba te voorkomen.

In haar conclusies stelde de werkgroep voor Arbitraire Detenties van de Verenigde Naties in 2005 dat de opsluiting van de Cuban Five een overtreding is van het internationaal recht. Ze drong er bij de Amerikaanse regering op aan de situatie te verhelpen, tot op heden tevergeefs.

Het "Free the Five Committee Belgium" heeft intussen VS-president Barack Obama aangeschreven met de vraag dat hij zou tussenkomen, zodat de aanklachten tegen het vijftal zouden wegvallen en ze onmiddellijk zouden worden vrijgelaten. Een rist personalia zal zich zaterdag vijf uur lang in een mobiele gevangenis op het Poelaertplein laten opsluiten. Onder hen ook enkele politici, zoals Bart Staes (Groen!), Kurt De Loor (sp.a), Zoé Genot (Ecolo) en Sfia Bouarfa (PS). Nadien, tussen 17.00 en 18.00 uur, staat een manifestatie voor de Amerikaanse ambassade gepland.
De familieleden van de Cuban Five zijn van 12 tot 18 oktober in België.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?