AA
Schrijf de Belgische regering aan en hou GGO-maïs van onze velden

De milieucommissie in het Europees Parlement stemde deze week met een overduidelijke meerderheid voor de resolutie voorgesteld door de groene fractie die Europese overheden oproept om het voorstel van de Europese Commissie, dat voor het eerst in 15 jaar een bepaald type van ggo-mais voor productie in de EU zou toelaten, te verwerpen (zie vorig persbericht).

Nu moet de Raad van Ministers binnenkort een beslissing nemen of de ggo-maïs van Pioneer genaamd 1507 commercieel mag worden geteeld.

Er zijn voldoende wetenschappelijke, politieke en juridische gronden die een verbod rechtvaardigen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft gesteld dat deze maïs schadelijk kan zijn voor vlinders en motten. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van deze maïs op andere nuttige insecten zoals bijen en andere bestuivers. Bovendien is de maïs tolerant voor een krachtige onkruidverdelger die is geclassificeerd als zeer giftig door de EU. In strijd met de EU-wetgeving, heeft de Europese voedselautoriteit de vereiste veiligheidsbeoordeling over het gebruik van deze onkruidverdelger niet uitgevoerd.

De meerderheid van de Europese consumenten en een aanzienlijk aantal levensmiddelenbedrijven hebben genetisch gemodificeerde gewassen consequent afgewezen. Dit is gebaseerd zowel op aanwijzingen van mogelijke risico's van gentech gewassen, alsook op het gebrek aan echte voordelen ervan. De Europese landbouw is productiever dan die van de VS, zonder gebruik van gentech gewassen, en met minder chemicaliën. We hebben de genetisch gemodificeerde gewassen dus niet nodig.


U kunt onze Belgische ministers aanschrijven om deze maïs niet toe te laten via deze link

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?