AA
Groe(n)ten uit Gent: strijd tegen verspilling, en voor duurzaam voedsel

Op zaterdag 29 maart tussen 13u en 18 u vindt op de Korenmarkt te Gent een manifestatie plaats die zich het best laat omschrijven als "een culinair, cultureel en politiek event: politiek tussen de soep en de patatten". Met een laagdrempelig en publieksevent op straat, genaamd "Groe(n)ten uit Gent", willen gastheren Bart Staes (Europees parlementslid Groen) en Dirk Holemans laten zien hoezeer voedsel- en landbouwthema's leven bij burgers. Laten zien op welke manier burgers, organisaties, boeren, maar ook koks daar mee bezig zijn.

Er zal onder andere aandacht zijn voor voedselverspilling: ruim 30% van al het geproduceerde voedsel wordt gewoon weggegooid. Daarom komen om 13u Topchefs als Kobe Desramaults, Olly Ceulenaere, Jason Blanckaert (formerly known as the Flemish Foodies) langs en nemen ze plaats achter het fornuis. Ze gaan de uitdaging aan door burgers meegebrachte - lelijke of verlepte - groenten ter plaatse om te toveren in heerlijke hapjes.

"Toevallig" is er enkele dagen later in het centrum van Brussel op 1 april het fameuze "Feeding the 5K" in Brussel met de Britse activist Tristam Stuart. Daags nadien is er de conferentie rond een duurzamere voedselproductie "Sustainable Food Conference" in het Europees Parlement, met Bart Staes als co-voorzitter. Op deze conferentie zal de Europese Commissie een eerste tip van de sluier oplichten over haar duurzaam voedselplan, dat waarschijnlijk begin mei zal worden goedgekeurd. De concrete mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan zullen ook hier de hoofdmoot vormen.

Groe(n)ten uit Gent zal naast een programma met vele, zeer diverse sprekers en muzikale optredens, ook een bescheiden "voedsel- en infomarkt" bieden, waar mensen een (vegetarisch) hapje en (biologisch) drankje kunnen kopen en direct met elkaar en politici in gesprek kunnen. Voorts willen we nadrukkelijk een podium bieden aan het maatschappelijk middenveld.

Voor Europees parlementslid Bart Staes is een duurzaam landbouw- en voedselbeleid een speerpunt voor een toekomstbestendig en democratisch Europa: "Een meer duurzame landbouw, minder gebruik van pesticiden, een groter bewustzijn over hoe belangrijk gezond voedsel is, ook voor toekomstige generaties, eerlijke prijzen voor boeren en boerinnen, meer werkgelegenheid op het platteland, dat zijn enkele redenen waarom ik mij hier al jaren voor inzet en gelukkig met mij ook veel anderen. Daarom ook maakte ik samen met de Europese groene collega's een duurzaam kookboek, dat ik in Gent zal lanceren."

Dirk Holemans: "Het is echt hoog tijd voor een andere en meer gezonde landbouw vol lekker voedsel en biodiversiteit op het veld! Wist je bijvoorbeeld dat nu de aardappelvelden in ons land 10 tot 15 keer per seizoen met fungiciden worden bespoten? En dit omdat er te weinig verschillende rassen worden gebruikt, zeg maar een veel te beperkte diversiteit. Meer biodiversiteit in de landbouw betekent ook een gezondere landbouw. In Gent zullen bio-aardappelboeren kunnen getuigen dat het perfect mogelijk is smakelijke patatten te telen zonder gif."

GROE(N)TEN UIT GENT - Een niet te missen afspraak voor alle Foodies uit Vlaanderen: 29 maart tussen 13u00 en 18u op de Korenmarkt in Gent.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?