Een herziening van de Europese regelgeving rond informatie op en over voedingswaren, is vanmorgen gestemd in de parlementaire commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement. "De goedgekeurde tekst en honderden amendementen zijn een stap in de goede richting, maar laat volgens de groene fractie helaas ook kansen voor de consument liggen," aldus Europarlementslid Bart Staes (Groen!).
Staes: "Het belang van deze regelgeving is om het consumenten makkelijker te maken om te kiezen voor zo gezond mogelijke voeding. Ongezonde voedingspatronen hebben vaak te maken met een gebrek aan duidelijke informatie. Er staat nu ook al veel informatie op verpakkingen, maar die is vaak bijna onleesbaar door piepkleine lettertjes of het zegt mensen te weinig. Hoe moeten consumenten weten of een bepaald aantal gram zout, suiker of vet per 100 gram van dat product, veel of weinig is? Hoe kun je dan bewust en geïnformeerd kiezen?"
Dat is waarom duidelijke en goed zichtbare informatie op verpakkingen essentieel is. De groene fractie was daarom voor het Britse "stoplichtsysteem": een duidelijke indicatie op de voorkant van verpakkingen met de kleuren groen (laag), oranje (middel) en rood (hoog) voor suiker, vet, zout en verzadigde vetzuren zou voor consumenten een handig hulpmiddel zijn om te kiezen voor een bepaald product met het minste zout, suiker of vet.
Staes: "Consumenten die op doktersadvies wordt aangeraden om zo weinig mogelijk zout te eten, hebben hier echt iets aan, zo blijkt uit onderzoek in Engeland. Vergeet niet dat consumenten vaak gehaast boodschappen doen en de kleine lettertjes niet lezen. Zo'n systeem zegt dus niet dat een product per definitie ongezond is, maar geeft heldere specifieke informatie."
Staes: "Helaas haalde dit "stoplichtvoorstel" het vandaag nét niet, met 32 stemmen tegen, 29 voor en een onthouding. Het geeft aan dat de voedingsindustrie zijn producten wel wil aanprijzen met 'gezond en energierijk' maar tegelijk veel suiker en zout blijft gebruiken en daar niet voldoende transparant over wil zijn. Ik wil er op wijzen dat het toenemende aantal mensen met obesitas en andere westerse ziektebeelden gelieerd aan voedingspatronen, zwaar drukken op de gezondheidszorg van landen. Dit is geen noodlot, we kunnen er iets aan doen. Het gezonder eten is ook een onderdeel van de gezondheidszorghervorming van president Obama."
Positief van de stemming deze morgen, is dan weer onder andere dat het land van herkomst van verse en verwerkte producten vermeld zal moeten worden, het gebruik van nanomaterialen, transvetten, en allerlei andere specifieke maatregelen rond specifieke producten als eieren vermeld moeten worden.