Persberichten

AA
Uitstel van stemming over controversiële uitstootnormen is politiek spel

De christen- en sociaaldemocraten zijn erin geslaagd om de stemming in het Europarlement over een deal voor uitstootnormen voor de auto-industrie uit te stellen. Op initiatief van de Europese groene fractie maakte de milieucommissie van het Europees parlement eerder bezwaar tegen een beschamende deal van Europese Commissie en Europese Raad over het afzwakken van de uitstootnormen voor nieuwe auto's. De stemming wordt op verzoek van de twee grootste fracties nu uitgesteld naar de volgende plenaire zitting, begin februari.

Bart Staes, Europees parlementslid Groen: “Het uitstel van deze stemming is het gevolg van een politiek spel. Het enige doel van deze vertraging is het proberen te voorkomen dat het Europees parlement deze schandalige deal wegstemt.”

Dit maneuver toont volgens Staes aan hoe groot de lobbymacht is die autoproducenten hebben. Zij zijn immers de enigen die baat hebben bij de deal. Ze willen immers graag dat minder streng wordt opgetreden, en dat uitstootnormen boven de wettelijke grens zouden liggen, met alle gezondheidsrisico's van dien.

“Indien dit zogenaamde compromis wordt aangenomen door het Europees parlement, dan geeft dit een zware deuk in de geloofwaardigheid van de EU als wetgever. Het zorgt de facto voor het afzwakken van wetgeving die al in het Europees parlement is gepasseerd. Een gevaarlijk precedent voor de rol van het Europees Parlement als medewetgever”, concludeert Staes.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?