Persberichten

AA
Roemeense regering gaat uit de bocht, vindt Europarlement

De Europese Commissie neemt geen blad voor de mond in haar vandaag gepubliceerde voortgangsrapport over Roemenië: democratie en rechtsstaat zijn er in gevaar door de recente pogingen van premier Ponta om alle macht naar zich toe te trekken, ten koste van het Constitutionele Hof, de president en de ombudsman.
Groen Europarlementslid Bart Staes verwelkomt het feit dat de Commissie de druk op Ponta opvoert. Hij vindt dat het Europees Parlement daaraan moet bijdragen door de sanctieprocedure tegen Roemenië te openen.

"De Commissie constateert terecht dat de recente ontwikkelingen in Roemenië de voortgang van de afgelopen jaren op het gebied van goed bestuur, versterking van de rechterlijke macht en corruptiebestrijding teniet doen", zegt Staes."De coup van Ponta en zijn coalitiepartners maakt de scheiding der machten tot een farce. Een bananenrepubliek in haar midden kan de Europese Unie niet tolereren."

Premier Ponta heeft inmiddels beloofd aan de elf eisen van de Commissie te zullen voldoen. "Maar met louter beloftes kunnen we in deze ernstige situatie geen genoegen nemen", vindt Staes. "Daarom verlangt de Groene fractie dat het Europees Parlement de procedure van artikel 7 van het EU-verdrag opent. Die voorziet in een waarschuwing voor lidstaten die de waarden van de EU, zoals democratie en rechtsstatelijkheid, ernstig schenden. Deze waarschuwing kan zo nodig gevolgd worden door sancties, waaronder opschorting van stemrecht. Als
eerste stap in de procedure zou het Europarlement een fact-finding mission naar Boekarest moeten sturen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?