Persberichten

AA
Poolse overheid leidt het land weg van democratie


Polen ligt in het hart van Europa en de EU heeft veel aan Polen te danken. Zo was Polen het eerste land met een moderne grondwet en een scheiding der machten. Het was een koploper in het opzetten van de rechtsstaat. Vandaag nam de Eerste Minister van Polen, Mateusz Morawiecki, on het Europees Parlement deel aan een debat over de toekomst van Europa. “De huidige Poolse regering zet het land echter op een pad weg van de democratie. Ze ondermijnen de onafhankelijkheid van rechters, proberen het politieke debat te controleren en bedreigen de vrijheid van de media”, zegt Bart Staes (Europarlementslid voor Groen).

Staes: “Bovendien zullen recente voorstellen waarmee ze de kieswet willen veranderen voor de volgende Europese verkiezingen kleinere Poolse partijen uit het Europees Parlement houden. Dat is op zich ook een inkorting van de democratie.”

“Wij steunen de uitvoering van Artikel 7 van het Verdrag van de Europese Unie en we verwelkomen ook de recente inbreukprocedure tegen de gevaarlijke hervormingen inzake justitie. Mensen worden lid van de EU met de verwachting dat dit hun democratie zal versterken. We moeten die democratie en de fundamentele rechten overal in Europa verdedigen. Dat is ook de taak van de Poolse overheid”, aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?