Persberichten

AA
Poetin bewijst slechts lippendienst aan democratie en mensenrechten

Een maand voor de Russische presidentsverkiezingen roept het Europees Parlement de Russische regering op om de democratische spelregels dit keer wel te respecteren. Met een overtuigende meerderheid (315 stemmen voor, 263 tegen en 49 onthoudingen) is een krachtige resolutie van groenen, socialisten en liberalen vandaag goedgekeurd. Europees parlementslid en lid van de Rusland-delegatie Bart Staes (Groen): "De groenen verwelkomen de roep om pluralisme en eerlijke verkiezingen. Dit is een steun in de rug voor de oppositie in Rusland, zoals schaaklegende Kasparov me deze week nog persoonlijk vertelde."

Staes: "De presidentsverkiezingen van volgende maand moeten transparant, eerlijk en vrij verlopen. De verkiezingen voor de Duma van eind vorig jaar waren dat duidelijk niet. Vele tienduizenden demonstranten in Rusland eisen urgent democratische hervormingen om de komende presidentsverkiezingen niet in dezelfde sfeer te laten verlopen. Het Europees Parlement steunt hen daarbij."

Staes: "We veroordelen ook de repressie en het geweld tegen al wie het niet eens is met het regime van Putin en dat op vreedzame wijze laat blijken. Het regime moet begrijpen dat de geest uit de fles is en mensen niet langer zullen zwijgen. Dat werd me in een persoonlijk onderhoud deze week nog bevestigd door schaakgrootmeester en actief oppositielid Kasparov."

Kasparov zei: "Ik begrijp niet hoe de mensen in de EU de legitimiteit van het Russische Parlement kunnen erkennen. Iedereen, van OVSE tot de Raad van Europa zegt dat de verkiezingen niet eerlijk en vrij waren. Dan erken je dat soort mensen toch niet als je gesprekspartners?"

Nog volgens Kasparov "zullen er geen presidentsverkiezingen gehouden worden in Rusland. Er zal weer massaal gefraudeerd worden. Poetin wordt niet verkozen maar via massale fraude opnieuw aan de macht geholpen. Maar zijn ster taant zienderogen. In Moskou haalt hij geen 25 procent van de stemmen indien de verkiezingen daar eerlijk zouden verlopen".

De Europese groenen zullen in april een bijeenkomst met de Russische oppositie organiseren.


Ter info: morgen, vrijdag 17 februari, is Bart Staes de centrale gast in het Canvas-programma 'Rusland voor Beginners'.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?