Persberichten

AA
PEST-commissie: EFSA mag het komen uitleggen


Vandaag legt de bijzondere PEST-commissie het vuur aan de schenen van EFSA (het Europees Voedselveiligheidsagentschap) en ECHA (Europees Agentschap voor Chemische middelen) over hoe zij omgaan met de beoordeling van de schadelijkheid van pesticiden. Ook professor Christopher Portier voormalig hoofd van het Amerikaanse National Toxicology Program en onafhankelijk adviseur voor het Internationaal Kankeronderzoekscentrum (IARC) van de VN zit aan tafel. Bart Staes, Groen Europarlementslid en tevens co-rapporteur van PEST, kijkt er naar uit: “De vertegenwoordigers van de Europese agentschappen mogen komen uitleggen waarom ze de waarschuwingen en risico-beoordeling van onafhankelijke wetenschappers in de wind sloegen.”

Een vorige hoorzitting heeft uitgewezen dat het Duitse instituut BfR, dat instond voor de hernieuwde evaluatie van glyfosaat waarvan de toelating eind 2017 verliep, plagiaat pleegde en de in onafhankelijke studies bewezen schadelijkheid voor mensen, dieren en serieuze risico’s voor het milieu van tafel veegde op aangeven van het bedrijfsleven, verenigd in de Glyphosate Task Force.

Staes: “De antwoorden van BfR waren ontoereikend. En nu blijkt dat ook EFSA zich grotendeels op deze aanbevelingen baseerde, lijkt duidelijk dat een paar serieuze vraagtekens moeten geplaatst worden bij de modus operandi van onze agentschappen. Ik ben blij dat professor Christopher Portier ook aanwezig is. Hij stuurde destijds een brief aan de Europese Commissie waarin hij de bedrieglijke praktijken bij de beoordeling aan de kaak stelde. Hij wees er op dat in verschillende niet meegewogen studies wel degelijk een verband tussen glyfosaat en tumoren werd aangetoond. De brief werd door bijna 100 wetenschappers ondertekend.”

"Als we het vertrouwen in de Europese instellingen willen herstellen, moeten de betrokken agentschappen de door hen gebruikte studies en de onderliggende data openbaar en toegankelijk maken. Geheimhouderij leidt nergens toe en voedt enkel het vermoeden dat er belangenconflicten zijn en dat Bayer-Monsanto’s wensen belangrijker zijn dan die van de Europese burgers", aldus Staes.

Meer info

De hoorzitting vindt plaats op 7 juni tussen 14-17u30 (JAN 2Q2) en kan hier live gevolgd worden.

Meer info over de hoorzitting kunt u hier vinden.

Een verklaring van professor Portier toen die in oktober ll in het EP was kunt u hier bekijken.

De laatste podcast in de reeks ‘De boer op met Bart’ vertelt de voorgeschiedenis en geeft een korte stand van zaken bij de werkzaamheden van de PEST commissie. Luister via deze link mee.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?