Een herziening van de Europese regelgeving rond informatie op en over voedingswaren, is vanmiddag gestemd in het Europees Parlement. Voor Groen! Europarlementslid Bart Staes is dit een stap in de goede richting.
Staes: "Ondanks een paar gemiste kansen, hebben wij deze verordening mee goedgekeurd en zal de consument in de toekomst beter geïnformeerd zijn over de voedingswaren die hij of zij koopt."
Staes doelt onder andere op het verkeerslichtensysteem dat het onder druk van de industriële lobby niet heeft gehaald. Een indicatie in groen, oranje of rood zou aan consumenten een eenvoudig en helder beeld geven over de (gezonde) inhoud van de producten. Volgens het Parlement zouden ook de lidstaten dit systeem niet mogen invoeren, maar Staes rekent erop dat de Raad daar anders over zal beslissen.
Sterke punten in de nieuwe regelgeving zijn dat voedselproducenten nu heel zichtbaar moeten maken hoeveel energie, zout, suiker, vet en verzadigd vet in het product aanwezig is. Ook de oorsprong van vlees, vis en melkproducten moet zichtbaar op de verpakking staan.
Staes:"Dit is een nieuwigheid. Het biedt de consumenten alleszins de mogelijkheid om te achterhalen waar de dieren zijn geboren, gekweekt en geslacht, zodat men kan kiezen voor lokale en regionale producten en zo onnodige voedselkilometers kan vermijden."
Nog enkele regels: melk die langer dan 7 dagen houdbaar is, zal niet langer als verse melk gelabeld kunnen worden. Trans-vetten en smaakversterkers, die zeer ongezond zijn, krijgen voortaan het etiket nano-food. Als een product gezoet is, moet dit eveneens op de verpakking vermeld staan.
Staes: "Al deze besluiten zijn een vooruitgang voor de consument die nu goed geïnformeerd zal zijn en een weloverwogen keuze kan maken. Het is al bij al cruciale wetgeving in de strijd tegen obesitas en suikerziekte, en de ermee verband houdende exploderende kosten inzake de volksgezondheid."