Persberichten

AA
Nieuwe Europese regels rond biologisch voedsel mogen boeren niet straffen

Omdat de biologische sector in Europa maar blijft groeien, presenteerde de Europese Commissie vandaag bij monde van landbouwcommissaris Cadian Ciolos wetgeving om de sector te reglementeren. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "De laatste Europese wetgeving terzake dateert al van 2007. Het is goed dat er dus vernieuwing komt, maar deze Europese wetgeving moet het juiste evenwicht vinden tussen het ondersteunen van boeren en producenten enerzijds en beschermen van consumenten anderzijds."

Staes: "Deze wetgeving dringt zich in de eerste plaats op omdat we het risico moeten vermijden dat consumenten en burgers hun vertrouwen in bio-producten zouden verliezen door een groei van deze sector zonder voldoende transparantie en efficiënte controles. Het aanbod van bio-producten in Europa moet mee kunnen groeien met de toenemende vraag en dus moet er ook enige harmonisering komen in hoe producenten steun kunnen krijgen."

Volgens Staes mogen we de schandalen niet vergeten rond de inhoud van verwerkt voedsel en de vragen rond de echte oorsprong van voedsel en moeten we voorkomen dat de biologische sector als geheel door groeiende populariteit het slachtoffer wordt van dezelfde soort van schandalen.

Staes: "Het grootste deel van de vandaag goedgekeurde voorstellen gaat in de juiste richting. Maar bepaalde aspecten moeten meer afgestemd worden op de producenten, zeker voor zij in opkomende markten. Biologische landbouw is en blijft het vlaggenschip van de beste landbouwpraktijken. Om dit te bewaken, moeten consumenten zeker zijn dat als zij voedsel kopen met het Europese "organic-label" erop, er niet alsnog residuen van pesticiden inzitten. De Europese regels moeten dit garanderen zonder de kleine, regionale biologische producenten met regels de strot af te knijpen met onwerkbare bureaucratische regels."

Het zou volgens Staes bijvoorbeeld niet fair zijn dat biologische boeren wiens land of producten besmet zijn geraakt met pesticiden, zouden moeten opdraaien voor de kosten: "Dus moeten de regels rond besmetting met pesticiden uit de conventionele landbouw een juist evenwicht hebben. Het is klaar en duidelijk dat consumenten die bio-voeding kopen, dat doen omdat ze niet giftig en pesticiden-vrij voedsel willen. Maar omdat pesticiden gebruik zo alomtegenwoordig is in de voedselsector en landbouw, is het moeilijk voor bio-producenten om 100% garanties te geven, zelfs als zij zelf alle regels volgen en geen pesticiden gebruiken."

Staes: "Daarom moeten de kosten van een eventuele vervuiling gedragen worden door de vervuilers. Er moet nog bepaald worden of dit de-vervuiler-betaalt-principe het best wordt afgedwongen via preventie en het voorzorgsprincipe op conventionele boerderijen of door bijvoorbeeld een systeem van verzekeringen. Duidelijk is dat we een praktische oplossing nodig hebben dat niet die boeren straft die hard werken om te werken aan een duurzame voedselproductie."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?