Persberichten

AA
Na Juncker saga moet Europa coherent leiderschap tonen

"Eindelijk kan de EU verder kijken, nu de Europese staats- en regeringsleiders de hete aardappel genaamd Juncker doorgeslikt hebben,” reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen). “Het is op zich goed dat er nu een officiële pro-Europese kandidaat voor de Europese Commissie is, die niet ongevoelig is voor de groeiende sociale onrechtvaardigheid in Europa. De groene fractie in het Europees parlement zal Juncker als kandidaat bevragen en op basis van van zijn antwoorden bepalen of zijn ideeën overeenkomen met belangrijke prioriteiten van de Groenen voor de komende jaren.”

Staes: “Binnenlandse politiek en nationale belangen alleen mogen niet de basis vormen voor het selecteren van de overige Europese topjobs en eurocommissarissen. Europa heeft meer dan ooit nood aan een team van ervaren en competente leiders en mag geen verzameling zijn van uitgerangeerde politici met slappe knieën. Het Europees Parlement zal hier bij de stemmingen over kandidaten rekening mee moeten houden.”

Ook de verhouding man-vrouw is hier van belang. Daarom stellen de Groenen voor dat alle lidstaten een man en een vrouw als kandidaat-commissaris naar voren schuiven. De Groenen in het Europees Parlement doen dat met de Oostenrijkse Ulrike Lunacek als tegenkandidaat voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Staes: “Daarmee laten we ook zien dat we het niet eens zijn met de poging van de Duitse christen- en sociaaldemocraten om Martin Schulz in achterkamertjes te benoemen. Wij Europarlementariërs zijn het aan onze kiezers verplicht om geen bemoeienis van buitenaf te accepteren bij het kiezen van de parlementsvoorzitter. Het resultaat van de Europese verkiezingen toonde juist dat de Europese kiezer genoeg heeft van achterkamertjespolitiek.”

De afgelopen week verscheen in de media het nieuws dat de Duitse christen- en sociaaldemocraten onderling al hebben 'besloten' dat de sociaaldemocraat Martin Schulz weer voorzitter van het Europees Parlement moet worden. Erg merkwaardig, aangezien alleen het Europarlement zelf die beslissing in een anonieme stemming kan nemen. Als geen kandidaat bij de eerste stemronde een absolute meerderheid heeft, volgt een nieuwe ronde waarin de kandidaat met de minste stemmen afvalt.

Staes: “De positie van EU-buitenlandcoördinator moet ingevuld worden door een man of vrouw met stevige politieke en diplomatieke ervaring. Dat is van belang gezien de recente ontwikkelingen aan de oostelijke en zuidelijke buitengrenzen van Europa. Een coherent, sterk en rechtvaardig buitenlands beleid van de EU is cruciaal, ook voor niet Europeanen.”

“Ook cruciaal is het energie- en klimaatbeleid van Europa. Omdat energiebeleid per definitie iets is van de lange termijn, hebben besluiten die vandaag genomen worden, ook een impact op toekomstige generaties Europeanen. Europa heeft een energie-unie nodig die energie-efficiëntie, en hernieuwbare energiebronnen als kern heeft, om zo jobs te creëren, klimaatverandering af te remmen en gezondheid te promoten. Helaas liet deze Europese top weer eens zien dat de Europese leiders nog steeds aan de ketting liggen van de fossiele industrie en nadruk blijven leggen op vuile en gevaarlijke energiebronnen als kolen en nucleaire energie. De voor 2030 voorgestelde energie- en klimaatdoelstellingen zijn te zwak om de algemene klimaatdoelstellingen van Kopenhagen te realiseren.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?